Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Енергиен тероризъм". Русия отново атакува украинска инфраструктура с дронове


Хора стоят близо до кратер след неотдавнашен руски обстрел във фабрика в Харков, 3 ноември 2022 г.
Хора стоят близо до кратер след неотдавнашен руски обстрел във фабрика в Харков, 3 ноември 2022 г.

Русия е предприела нови атаки с ирански дронове срещу енергийна инфраструктура и цивилни цели в Югоизточна Украйна, съобщиха официални лица в петък. Атаките са причинили големи щети на електропреносната мрежа и са оставили милиони украинци без електричество, каза президентът на Украйна Володимир Зеленски.

От няколко седмици Русия атакува украинската енергийна инфраструктура и други цивилни цели с ракети, дронове и артилерия. Това се случва на фона на контраофанзивата на Украйна, която изтласка руските войски от североизточните части на страната и ги отблъсна на изток и югоизток.

В петък началникът на Днепропетровската военна администрация Валентин Резниченко съобщи, че че украинските военни са унищожили осем ирански дрона Shahed-136 в района на Никопол. Русия за втори пореден ден атакува града с дронове.

"Нашата противовъздушна отбрана свърши страхотна работа тази нощ. Осем вражески дрона бяха свалени", написа Резниченко в Телеграм.

По думите му руските войски са ударили и четири други общини в същата област - Миривска, Червоногригоривска, Марганецка и Никополска - с ракети "Град" и артилерийски огън, като са повредени газопровод и електропровод и са разрушени жилищни сгради.

След атаките президентът на страната Володимир Зеленски обвини Москва в "енергиен тероризъм" и съобщи, че ударите са оставили около 4,5 милиона украинци без ток. Това е около 10% от населението на държавата.

"Самият факт, че Русия прибягва до енергиен тероризъм, показва слабостта на нашия враг. Те не могат да победят Украйна на бойното поле, затова се опитват да сломят нашия народ по този начин", каза Зеленски във вечерното си обръщение късно в четвъртък.

По думите му засегнати са Киев и още 10 области - сред тях Киевска, Днепропетровска, Харковска и други.

След като претърпя поредица от неуспехи на бойното поле, през последните седмици Русия засили атаките с ракети и дронове срещу електрическата инфраструктура в градове, далеч от фронтовите линии. В резултат на това украинското правителство беше принудено да призове населението да се опита да използва енергията пестеливо.

По думите на Зеленски само през последния месец една трета от електроцентралите в страната са били унищожени.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG