Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Стяга се сватба". ГЕРБ, ДПС и БСП одобриха на първо четене връщането на хартиените бюлетини


Депутатът от БСП Георги Свиленски
Депутатът от БСП Георги Свиленски

Парламентът прие на първо четене законопроекта на БСП за връщането на хартиените бюлетини. Това стана в петък с гласовете на ГЕРБ, ДПС и БСП. Против бяха от "Продължаваме промяната", "Демократична България", "Възраждане" и "Български възход".

Проектът на БСП предвижда избирателите да могат по свой избор да гласуват с хартиена бюлетина или с машина. Остава условието да няма машинно гласуване, когато секцията е с по-малко от 300 избиратели, както и в секции в чужбина, за образуването на които са подадени по-малко от 300 заявления или в които на последните избори са гласували по-малко от 300 избиратели.

По време на дебата от ПП и ДБ посочиха, че връщането на хартиените бюлетини ще увеличи броя на недействителните гласове, ще върне възможността за подправяне на протоколи и ще увеличи дела на контролирания вот.

Никола Минчев от ПП коментира, че с въвеждането на машинния вот недействителните бюлетини от 169 000 са спаднали на 9000. Като друг аргумент против връщането на хартиените бюлетини той посочи и грешките при съставянето на изборните протоколи.

В отговор Любен Дилов от ГЕРБ-СДС каза, че броят на хората, които не са излезли да гласуват, защото се страхуват от машините, е бил повече от броя на недействителните бюлетини. Лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ коментира от своя страна, че партията му ще предложи връщането на хартиените бюлетини заради "голямото съмнение и недоверие" на избирателите към машините.

"Имам усещане, че се стяга сватба, ще кумува ДПС", обобщи Йордан Иванов от ДБ.

Предстои законопроектът да бъде разгледан на второ четене в комисия и след това да бъде окончателно гласуван в пленарна зала.

Освен проекта на БСП за хартиените бюлетини, в петък депутатите гласуваха и още два проекта за промени в Изборния кодекс.

Предложението на ДБ беше подкрепено след прегласуване със 123 гласа "за", 99 "против" и 1 "въздържал се". То предвижда да бъде въведено задължение за неограничено във времето предоставяне на достъп до изходния код на софтуера на машините за гласуване за всички партии и коалиции, получили над 4 процента на последните парламентарни избори.

С друг текст се предвижда ЦИК да създаде специализирано звено за провеждане на машинното гласуване и подготовка за въвеждане на дистанционен електронен вот.

Вторият законопроект - на "Възраждане", беше отхвърлен от парламента. В него се предлагаше съставът на Централната избирателна комисия (ЦИК) да отразява пропорционалното разпределение на политическите сили в Народното събрание, да има видеонаблюдение в изборното помещение, без да се нарушава тайната на вота, както и при броенето на гласовете, и задължително да се преброяват контролните отрязъци от машинното гласуване.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Обяснено в две минути. Какво се случва в Грузия
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:35 0:00
XS
SM
MD
LG