Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Стяга се сватба". ГЕРБ, ДПС и БСП одобриха на първо четене връщането на хартиените бюлетини


Депутатът от БСП Георги Свиленски

Парламентът прие на първо четене законопроекта на БСП за връщането на хартиените бюлетини. Това стана в петък с гласовете на ГЕРБ, ДПС и БСП. Против бяха от "Продължаваме промяната", "Демократична България", "Възраждане" и "Български възход".

Проектът на БСП предвижда избирателите да могат по свой избор да гласуват с хартиена бюлетина или с машина. Остава условието да няма машинно гласуване, когато секцията е с по-малко от 300 избиратели, както и в секции в чужбина, за образуването на които са подадени по-малко от 300 заявления или в които на последните избори са гласували по-малко от 300 избиратели.

По време на дебата от ПП и ДБ посочиха, че връщането на хартиените бюлетини ще увеличи броя на недействителните гласове, ще върне възможността за подправяне на протоколи и ще увеличи дела на контролирания вот.

Никола Минчев от ПП коментира, че с въвеждането на машинния вот недействителните бюлетини от 169 000 са спаднали на 9000. Като друг аргумент против връщането на хартиените бюлетини той посочи и грешките при съставянето на изборните протоколи.

В отговор Любен Дилов от ГЕРБ-СДС каза, че броят на хората, които не са излезли да гласуват, защото се страхуват от машините, е бил повече от броя на недействителните бюлетини. Лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ коментира от своя страна, че партията му ще предложи връщането на хартиените бюлетини заради "голямото съмнение и недоверие" на избирателите към машините.

"Имам усещане, че се стяга сватба, ще кумува ДПС", обобщи Йордан Иванов от ДБ.

Предстои законопроектът да бъде разгледан на второ четене в комисия и след това да бъде окончателно гласуван в пленарна зала.

Освен проекта на БСП за хартиените бюлетини, в петък депутатите гласуваха и още два проекта за промени в Изборния кодекс.

Предложението на ДБ беше подкрепено след прегласуване със 123 гласа "за", 99 "против" и 1 "въздържал се". То предвижда да бъде въведено задължение за неограничено във времето предоставяне на достъп до изходния код на софтуера на машините за гласуване за всички партии и коалиции, получили над 4 процента на последните парламентарни избори.

С друг текст се предвижда ЦИК да създаде специализирано звено за провеждане на машинното гласуване и подготовка за въвеждане на дистанционен електронен вот.

Вторият законопроект - на "Възраждане", беше отхвърлен от парламента. В него се предлагаше съставът на Централната избирателна комисия (ЦИК) да отразява пропорционалното разпределение на политическите сили в Народното събрание, да има видеонаблюдение в изборното помещение, без да се нарушава тайната на вота, както и при броенето на гласовете, и задължително да се преброяват контролните отрязъци от машинното гласуване.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Facebook форум

XS
SM
MD
LG