Връзки за достъпност

Извънредни новини

Путин призова за евакуация на цивилните в Херсонска област


Деца, евакуирани от контролирания от Русия град Херсон, чакат в автобус, пътуващ за Крим, в град Олешки, Херсонска област, 23 октомври 2022 г.
Деца, евакуирани от контролирания от Русия град Херсон, чакат в автобус, пътуващ за Крим, в град Олешки, Херсонска област, 23 октомври 2022 г.

Президентът на Русия Владимир Путин призова цивилните в Херсонска област да бъдат евакуирани, предадоха световните агенции в петък. Това е първото признание от страна на русия президент за влошаващата се ситуация, в която се намират руските сили в региона, отбелязва Ройтерс.

Призивът на Путин идва на фона на съобщения, че руските сили се готвят да изоставят позициите си на западния бряг на Днепър.

"Сега, разбира се, тези, които живеят в Херсон, трябва да бъдат изведени от зоната на най-опасните действия, защото цивилното население не трябва да страда", каза Путин пред прокремълски активисти, докато отбелязваше Деня на националното единство на Русия.

По-рано в четвъртък назначеният от Русия заместник-губернатор на Херсон Кирил Стремоусов публикува няколко видеа, в които също призова цивилните да напуснат региона. Той каза и че руските сили вероятно скоро ще изоставят позициите си на западния бряг на Днепър.

За готвеното "постепенно преместване" на цивилни от четири града на десния бряг на реката се заговори още в края на октомври. Назначената от Москва администрация на областта тогава обясни налагащата се евакуация с предстоящите според тях военните действия в няколко селища в региона.

Пред телевизия Current Time обаче местен жител разказа, че в евакуацията конкретно от град Херсон досега са се включили само около 10-15 000 души. По думите му това са били хора, свързани с окупационните сили, които се страхуват от преследване, ако Украйна си върне контрола върху региона.

Според Украйна извършваното от Москва не представлява евакуация, а депортация на цивилни. Украинските власти, цитирани от украинската служба на Радио Свободна Европа, съобщиха и за минирането на Каховската ВЕЦ от руските войски, заради което жителите на региона са премествани.

"Взривяването ѝ може да предизвика мащабна техногенна и хуманитарна катастрофа", се казва в съобщение на украинския Генерален щаб.

Министерството на външните работи на Украйна призовава международната общност да осъди Руската федерация за принудителното преселване на жителите на Южна Украйна, да въведе нови санкции срещу Русия и да увеличи военната помощ на Украйна за освобождаването на нейните временно окупирани територии.

Според Генералния щаб на въоръжените сили на Украйна руските окупационни сили продължават т. нар. евакуация на местното население във временно окупираните територии на Херсонска област, а също така отнемат цивилно и комунално имущество, дори оборудване от болници, от региона.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG