Връзки за достъпност

Извънредни новини

САЩ изпращат над 1000 дрона на Украйна, Нидерландия - чешки танкове


Дроновете се превърнаха в основно оръжие във войната, която Русия започна през февруари
Дроновете се превърнаха в основно оръжие във войната, която Русия започна през февруари

Международната военна помощ за Украйна продължава, докато украинските сили успяват да удържат позициите си в източната част на Донецк. Президентът Володимир Зеленски обвини Русия в "безумен инат" за изпращането на "още десетки или стотици хиляди хора в месомелачката".

САЩ ще осигурят нова военна помощ за още 400 млн. долара, съобщи Пентагонът. Пакетът включва договори за 1100 дрона "Финикс гоуст", 40 речни катера и други системи, както и ремонт на 45 танка.

Помощта обаче няма да е незабавна, тъй като минава по схемата "Инициатива за съдействие в сигурността на Украйна". Това означава, че оръжията се поръчват от производители, а не излизат от складове.

Освен това САЩ създават в Германия команден център за съдействие в областта на сигурността. Той ще отговаря за трансфера на всички оръжия за Украйна и обучението на украински войници. Така наречената Група за съдействие за сигурността на Украйна е сигнал за по-продължителна и дългосрочна програма в подкрепа на Украйна, казаха от Пентагона.

От началото на войната Вашингтон е доставил на Киев оръжия и военно оборудване за 18,2 млрд. долара.

В същото време Нидерландия ще осигури на Украйна танкове и друго тежко въоръжение за 120 милиона евро. 45 млн. от тях ще бъдат за 90 модернизирани танка Т-72, със сътрудничеството на САЩ и Чехия, съобщи нидерландското военно министерство.

На 3 ноември и българският парламент реши да изпрати военна помощ на Украйна. В подкрепа на това гласуваха от ГЕРБ, "Продължаваме промяната", "Демократична България", ДПС, както и "Български възход", която обърна позицията си.

Министърът на отбраната Димитър Стоянов обаче каза:

"Министерството на отбраната ще подготви своето домашно, като нашето предложение ще бъде крайно консервативно и това е продиктувано от чл. 9 от Конституцията, където ясно е записано, че Въоръжените сили са гарант за сигурността, териториалната цялост на страната и суверенитета ѝ".

Той уточни, че България няма да предостави на Украйна тежко въоръжение от типа на зенитно-ракетни ПВО комплекси, както и самолети СУ-25 и МиГ-29.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG