Връзки за достъпност

Извънредни новини

Иран призна, че е дал дронове на Русия, но преди войната


Иранският външен министър Хосейн Абдолахиан каза, че ако Украйна докаже, че са използвани дронове, Техеран няма да остане безразличен
Иранският външен министър Хосейн Абдолахиан каза, че ако Украйна докаже, че са използвани дронове, Техеран няма да остане безразличен

Иран призна за първи път, че е предоставил на Русия дронове, но каза, че това е станало преди началото на войната.

"По повод този шум, вдигнат от някои западни страни - че Иран е предоставил ракети и дронове на Русия, за да помогне на войната в Украйна – ракетната част е напълно погрешна. Частта с дронове е вярна - дадохме ограничен брой на Русия, но месеци преди войната в Украйна“, каза външният министър Хосейн Амир Абдолахиан, цитиран от държавната агенция Ирна.

Досега Техеран отричаше твърденията на Украйна и Запада, че доставя оръжие на Русия за военната инвазия, докато президентът Володимир Зеленски показваше свалени ирански безпилотните апарати Shahed-136, атакували енергийна инфраструктура и цивилни цели.

Само преди дни посланикът на Иран в ООН нарече обвиненията "напълно неоснователни", като настоя, че страната му запазва неутралитет. Това принуди САЩ и техните западни съюзници в Съвета за сигурност да поискат разследване дали Русия използва ирански дронове срещу цивилни цели в Украйна, каквото Москва също отрича.

Сега, макар да призна за доставката, Амир Абдолахиан каза, че Иран не е забелязал използване на неговите дронове в Украйна.

"Ако притежава някакви документи, че Русия е използвала ирански дронове в Украйна, те трябва да ни ги предоставят. Ако това ни се докаже, няма да останем безразлични към този въпрос", добави той.

През октомври Европейският съюз наложи нови санкции срещу Иран заради неговите доставки на дронове за Русия, а Великобритания наложи санкции на трима ирански военни и военен производител заради доставките на Русия.

Неотдавна върховният лидер на Иран аятолах Али Хаменей говори колко ефикасни са иранските дроновете. А по време на честванията за годишнината от превземането на американското посолство през 1979 г., тълпи иранци носеха плакати с дронове като национална гордост.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG