Връзки за достъпност

Извънредни новини

ООН призова Илон Мъск да гарантира човешките права в Twitter


Милиардерът предизвика трус в компанията, след като я купи и веднага започна драстични съкращения
Милиардерът предизвика трус в компанията, след като я купи и веднага започна драстични съкращения

Върховният комисар на ООН за човешките права Фолкер Тюрк изпрати отворено писмо до новия собственик на Twitter Илон Мъск, с което го призова „да гарантира, че човешките права ще са в центъра на вниманието при управлението му".

Това се случва, след като милиардерът съкрати около 50% от персонала, с мотива, че "няма друг избор" заради големи финансови загуби. В свои туитове част от засегнатите съобщиха, че сред тях е и екипът, който отговаря за спазването на човешките права. Тюрк нарече това „обезкуражаващо начало“.

Той каза още, че Twitter , както всички други компании, трябва да разбере какви са вредите, свързвани с нейната платформа, и да предприеме стъпки за справяне с тях. По думите му компанията е част от глобална революция, която е преобразила начина, по който общуваме, затова пише писмото си "със загриженост и опасения за нашето дигитално средище за общуване".

Според върховния комисар зачитането на споделените човешки права трябва да е задължително при използването и развитието на платформата.

Съществуват и други опасения, след като Мъск потвърди плановете си да позволи на потребителите да купуват потвърден статус със синя отметка.

В актуализация за устройства на Apple компанията съобщи, че функцията ще бъде отворена за потребители в определени страни, които се регистрират в услугата Twitter Blue, за $7,99 (£7) на месец, съобщи Би Би Си.

Промяната в политиката е противоречива на фона на опасенията, че платформата може да бъде залята от фалшиви акаунти. Синята отметка досега беше достъпна само за високопоставени или влиятелни личности и организации, които трябваше да докажат своята самоличност. Целта беше потребителите да идентифицират надеждна информация в платформата.

Промяната в политиката може да подхрани притесненията, че правителствени фигури, знаменитости, журналисти и марки могат да бъдат имитирани от всеки потребител, който си плаща месечна такса.

Мъск, най-богатият човек в света, изглежда се стреми да диверсифицира приходите на Twitter след придобиването на компанията в края на миналия месец в сделка за 44 милиарда долара. В петък милиардерът каза, че Twitter губи повече от 4 милиона долара на ден, затова се налага да съкрати половината от общо 7500 служители.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG