Връзки за достъпност

Извънредни новини

Решаваща битка за Пенсилвания. Байдън се изправи заедно с Обама срещу Тръмп


Барак Обама и Джо Байдън отидоха заедно на митинг на демократите във Филаделфия
Барак Обама и Джо Байдън отидоха заедно на митинг на демократите във Филаделфия

Дни преди междинните избори в САЩ, трима американски президенти отидоха в един ден в ключовия щат Пенсилвания и отправиха едно и също послание, за да мобилизират електората си да гласува.

В митинга на демократите в най-големия град в щата - Филаделфия, участва настоящият държавен глава Джо Байдън, който пристигна заедно със своя предшественик Барак Обама, а на този на републиканците се появи Доналд Тръмп. Всички те призоваха американците да упражнят правото си на глас.

Битката за Пенсилвания е от решаващо значение за вота на 8 ноември, защото резултатът може да доведе до преминаване на Конгреса под контрола на републиканците. Спорът е за 435 места в Камарата на представителите и 35 места в Сената.

В Пенсилвания има малка разлика между кандидата на демократите за Сената Джон Фетърман и републиканеца Мехмет Оз, съобщи Би Би Си. Въпреки че в момента демократите държат и двете камари на Конгреса, според социологическите проучвания се очаква да загубят Камарата на представителите и да се борят за контрол над Сената.

Точно заради това Тръмп призова за "огромна вълна" републикански гласове, за да бъде отвоюван Конгресът от демократите. Милиардерът, който иска да се кандидатира отново за президент през 2024 г., каза:

"Ако искате да сложите край на унищожението на страна и да спасите американската мечта, във вторник трябва да гласувате за републиканците, за да има огромна червена вълна (червеното е цветът на републиканската партия)".

Именно победата на Тръмп в Пенсилвания му помогна да стигне до Белия дом през 2016 г., когато посланието му за популистки гняв се хареса на избирателите със сини якички в щата. Противоположните настроения на прагматизъм и либерална политика в градските среди върнаха щата на демократите през 2020 г., когато Байдън спечели родния си щат с разлика от по-малко от 2%.

На митинга сега той, каза, че е хубаво човек да се върне у дома и се обърна към симпатизантите си с думите:

"Тук, във Филаделфия, място, което определя душата на Америка, днес сме изправени пред преломен момент. Демокрацията е буквално върху изборната бюлетина. Това е решаващ момент за нацията и ние всички трябва да говорим с един глас".

Байдън каза, че гласуването за демократите ще бъде гласуване за здравето на жените, контрола върху оръжията и здравеопазването. И предупреди, че ако демократите не успеят да си върнат мнозинството в Камарата на представителите и Сената, това ще означава по-нататъшно ограничаване на правото на аборт и съкращаване на общественото здравеопазване.

Той подкрепи кампанията на кандидата за губернатор на Демократическата партия в Пенсилвания Джош Шапиро и кандидата за Сената - вицегубернатор Джон Фетърман.

Избирателите се наредиха на опашка, за да видят двама президенти - Байдън и Обама. Някои от присъстващите признаха, са дошли да видят Обама и че може би е нямало да го направят, ако настоящият президент беше дошъл сам.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG