Връзки за достъпност

Извънредни новини

Тръмп е призован да даде показания за щурма в Капитолия. Ако не се яви, го чака затвор


След като Доналд Тръмп загуби изборите, в началото на 2021 г. негови привърженици нахлуха в сградата на Конгреса във Вашингтон и извършиха погром
След като Доналд Тръмп загуби изборите, в началото на 2021 г. негови привърженици нахлуха в сградата на Конгреса във Вашингтон и извършиха погром

Комисията на Конгреса на САЩ, която разследва бунта в Капитолия на 6 януари 2021 година, гласува да бъде издадена призовка на бившия президент Доналд Тръмп. Той е призован да даде показания по случая, съобщи Би Би Си.

Призовката ще бъде издадена през следващите два дни и ще посочва краен срок, с който Тръмп трябва да се съобрази. Ако не го направи, той може да влезе в затвора от един до 12 месеца, уточни Ройтерс.

През януари 2021 няколко души загинаха, а над 140 полицаи бяха ранени при атаката, извършена от привържениците на Тръмп. Това стана в деня, в който Конгресът утвърди резултатите от изборите през 2020 година, които бяха спечелени от Джо Байдън.

„От Тръмп се изисква да отговаря за действията си. Ако г-н Тръмп не се съобрази с призовката, той може да бъде изправен пред наказателни обвинения и затвор“, каза конгресменът Бени Томпсън - демократ от Мисисипи.

Седемте демократи, но и двамата републиканци в комисията гласуваха единодушно.

"Трябва да поискаме свидетелски показания под клетва от основния играч от 6 януари. Длъжни сме да потърсим отговори от мъжа, който предизвика всичко това, защото всеки американец има право да ги чуе", каза зам.-председателка на комисията Лиз Чейни, цитирана от АП.

Членовете на комисията представиха документи в защита на тезата, че Тръмп предварително е планирал да отрече загубата си на изборите, изказвал е невярното твърдение, че победата му е отнета неправомерно и че не е призовал хилядите си привърженици, щурмували сградата на Конгреса, да напуснат.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG