Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Набъбват всеки ден". МВР разследва лидери на парламентарни партии за корупция


Иван Демерджиев каза, че МВР не може да разследва магистрати и призова НС да направи законодателни промени
Иван Демерджиев каза, че МВР не може да разследва магистрати и призова НС да направи законодателни промени

Има изключително напреднали разследвания за корупция срещу политици и те набъбват с всеки ден. Това съобщи пред БНР служебният министър на вътрешните работи Иван Демерджиев.

В края на октомври той съобщи, че се очаква да бъдат внесени обвинителни актове срещу "сериозни политически играчи", включително бивши министри.

В отговор на въпрос в неделя той уточни, че сред разследваните политици има лидери на партии, включително и парламентарно представени. Запитан за какви престъпления по-точно става дума, Демерджиев отговори, че има сериозни данни за извършени "нарушения, свързани с движения на финансови средства".

"Когато дойде моментът, в който няма да застрашавам действията по разследване, ще обявя и имената им", увери той.

Министърът обаче каза, че няма такива разследвания срещу магистрати.

"Има огромен проблем - в годините системно, най-вече с участието на прокуратурата, при законодателни инициативи МВР е отслабено и разбито. Визирам най-вече ГДБОП, която е ударната сила на министерството", добави Демерджиев.

И уточни, че всички разследвания по отношение на магистратите са предоставени на следователите, които са част от прокуратурата и нейни подчинени.

"Не можем да очакваме резултати, докато не се даде право да ГДБОП да ги разследва", каза още Демерджиев и призова Народното събрание да реши проблема със законодателни промени, за да може МВР спокойно да разследва и магистрати.

Той коментира и разследването за злоупотреби при изграждането на автомагистрала "Хемус".

"По част от парите за "Хемус" има яснота. В момента са привлечени към отговорност 9 лица. Част от тях са собственици на много сериозни дружества", каза министърът.

Той уточни, че е имало много неизвършени проверки, а сегашният директор на НАП е назначил много такива и те вървят с изключително бързи темпове:

"Очаква се този месец да завършат всички проверки, а това ще развърже ръцете на разследващите органи да дадат отговор на въпроса къде са отишли парите, платени авансово".

По думите на служебния министър не е необходимо да си специалист, за да видиш за какво качество на настилката на "Тракия" става дума:

"Проверката на качеството показва отклонение на всеки един от пластовете на това, което е полагано на трасето на магистралата, където сме вземали проби. Това ще продължи и ще се вземат проби от други пътища".

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG