Връзки за достъпност

Извънредни новини

Напрежение в Косово. НАТО може да се намеси след масови оставки на етнически сърби


Eтническите сърби в Косовска Митровица излязоха на протест
Eтническите сърби в Косовска Митровица излязоха на протест

НАТО бди и е готова да се намеси, в случай че стабилността в Северно Косово бъде застрашена. Това каза зам.- генералният секретар на Алианса Мирча Джоана заради напрежение, което възникна, след като в събота местните сърби обявиха, че се оттеглят от парламента, администрацията и съдилищата на страната.

Оставка подаде и министърът на общностите и връщането Горан Ракич - единствен представител на етническите сърби.

Бойкотът беше обявен в знак на протест срещу уволнението на висш полицейски служител, който не е спазил решението на правителството да санкционира сърбите, отказали да сменят сръбските регистрационни номера на автомобилите си с косовски.

Промяната разпали чувствителния въпрос за суверенитета на Косово сред сръбското малцинство, по-голямата част от което все още иска Косово да е част от Сърбия, а не независима държава. Белград, както и неговият съюзник Москва, така и не са признали независимостта на Косово, обявена през 2008 г.

С настояване Прищина да одобри създаване на Асоциация на сръбските общини от служба се оттеглиха и сръбските полицаи, което принуди останалите им колеги да удължат смените си от 8 на 12 часа.

Полицаите демонстративно свалиха униформите си
Полицаите демонстративно свалиха униформите си

По тази причина в неделя по улиците се виждаха само италиански жандармеристи, които са част от мироопазващата мисия на НАТО - KFOR. Тя наброява около 3700 души.

След като обсъди ситуацията със специалния представител на ЕС за Западните Балкани Мирослав Лайчак, Мирча Джоана призова правителствата на Сърбия и Косово да проявят сдържаност и да не допускат ескалация на напрежението.

В неделя обаче етнически сърби излязоха по улиците на Северна Митровица, която се населява предимно от този етнос.

Подалият оставка министър Ракич каза пред журналисти, че колегите му, представители на 50-хилядното сръбско малцинство в северната част на страната, няма да обмислят връщане на работните си места, ако Прищина не отмени заповедта.

Сръбският премиер Ана Бърнабич защити решението на косовските сърби да подадат оставка от постовете си.

"В борбата си за мир, стабилност, върховенство на закона и зачитане на всички подписани споразумения те винаги ще имат пълната подкрепа на правителството на Сърбия", каза тя в изявление.

Върховният представител на ЕС по въпросите на външните работи Жозеп Борел написа в Туитър, че последните събития излагат на риск години работа по диалога между Белград и Прищина. Преди това той разговаря със сръбския президент Александър Вучич и косовския премиер Албин Курти.

Мярката за смяна на регистрационните табели влезе в сила във вторник, като косовските власти заявиха, че прилагането ѝ ще бъде постепенно. В рамките на три седмици властите ще отправят предупреждения към етническите сърби, запазили старите си номера. През следващите два месеца те ще бъдат глобявани, ако не са сменили номерата, а до 21 април ще могат да шофират само със заменени временни местни номера.

През лятото между Сърбия и Косово възникна напрежение заради отказ да признават взаимно документите си за самоличност и регистрационните номера на колите. Косовските сърби блокираха пътища, пуснаха сирени за въздушно нападение и стреляха във въздуха.

През август пратеници на ЕС и САЩ договориха решение на проблема с документите за пътуване, което позволи успокояване на обстановката. Тогава Прищина отложи за 1 ноември решението за номерата. Това означаваше също, че влизащите от Сърбия превозни средства трябва да заменят сръбските регистрационни номера с косовски. През последните 11 години Сърбия изискваше същото за превозните средства, които влизат от Косово.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG