Връзки за достъпност

Извънредни новини

Признавате Косово – влизате в ЕС. Според сръбския президент Франция и Германия притискат Белград


Александър Вучич е президент на Сърбия.
Александър Вучич е президент на Сърбия.

Президентът Александър Вучич каза, че Франция и Германия насърчават Сърбия да позволи на своята бивша провинция Косово да се присъедини към международни институции и организации, включително ООН, като в замяна предлагат по-бързо приемане в Европейския съюз. Той говори на пресконференция в Белград в събота.

Според Вучич подобно решение е неприемливо за Белград и противоречи на конституцията на Сърбия. Нито Париж, нито Берлин потвърждават да са направили такова предложение.

„Целта е Сърбия да позволи на Косово да се присъедини към всички международни институции и организации, включително към ООН“, каза Вучич на пресконференция в Белград на 8 октомври. „В замяна на това Сърбия ще получи бързо влизане в ЕС и вероятно значителни икономически ползи ."

Вучич и неговата управляваща Прогресивна партия не приемат декларацията на Прищина за суверенитет от 2008 г. и водят кампания срещу признаването на Косово от други държави вече десетилетие.

По време на изявлението си Вучич призна щетите, които тази позиция на Белград може да нанесе на Сърбия. Той каза, че е възможно в крайна сметка цената на противопоставянето на косовската автономност да надхвърли сръбските възражения.

Той обеща, че страната „ще се придържа към [нашата политика за Косово], докато щетите, причинени на Сърбия, станат толкова по-големи, че ще трябва да приемем различна реалност“.

„Може би едно бъдещо правителство ще вземе различно решение“, каза още той.

Формално Република Косово е юридически автономна област в състава на Република Сърбия, но не се управлява от Белград, а като протекторат на ООН от Косовската война през 1999 г.

Косово обявява независимостта си на 17 февруари 2008 г. и е призната от България и други държави, 22 от които са страни-членки на ЕС (Европейски съюз), както и от САЩ и Канада и Австралия. През 2008 г. по инициатива на Сърбия ООН сезира Международния съд в Хага с искане, той да се произнесе, дали едностранно обявената независимост от страна на Прищина, не противоречи на международното право. Съдът излиза с решение, че този акт не е в нарушение на международното право. През 2010 г. Сръбският парламент приема резолюция, в която заявява, че въпреки това решение Сърбия няма да признае независимостта на Косово.

Косовската война е въоръжен конфликт през 1998 – 1999 година между стремящото се към самостоятелност на Косово албанско мнозинство в областта и правителството на Съюзна република Югославия. Конфликтът приключва чак след намесата на НАТО и ООН и води до смъртта на стотици хора.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG