Връзки за достъпност

Извънредни новини

За пръв път без фамилията Льо Пен. Кой е Жордан Бардела, новият лидер на крайнодесните във Франция


Жордан Бардела и Марин Льо Пен
Жордан Бардела и Марин Льо Пен

Жордан Бардела е новият председател на крайнодясната френска партия "Национален сбор", съобщи Би Би Си.

Това означава, че за първи път в 50-годишната си история партията на Льо Пен ще се ръководи от човек извън семейството.

Досегашната лидерка Марин Льо Пен ще се съсредоточи върху ръководенето на парламентарната група на формацията, след като тя спечели 89 места в Националното събрание на изборите през юни. Льо Пен заяви пред партията си, че не излиза от политиката.

"Не напускам "Национален сбор", за да си взема почивка. Ще съм на разположение там, където страната се нуждае от мен", каза Льо Пен на партийния конгрес, на който Бардела бе избран за председател.

Реалната власт остава в ръцете на Марин Льо Пен, която вероятно ще се кандидатира на следващите президентски избори през 2027 г., посочва Би Би Си. Тя загуби на втория тур тазгодишните избори за президент от Еманюел Макрон.

Пред членовете на партията Бардела заяви, че се стреми да обедини всички, които искат да върнат Франция на правия път.

„С нас народът на Франция винаги ще е приоритет и не възнамеряваме да се откажем да служим първо на нашия народ“, каза той.

Бардела се присъединява към крайната десница още като тийнейджър. Той израства в бедно семейство от италиански произход в предградията на Париж. Той бързо се издига до върха на партията.

На ключовата позиция Бардела се утвърди през 2021 г. Тогава Марин Льо Пен се оттегли като лидер на партията, която оглавяваше от 2011 година, когато наследи баща си Жан-Мари Льо Пен. Тя направи това, за да се съсредоточи върху кандидатурата си за президент, която в крайна сметка загуби през април на балотаж с Макрон.

Издигането на Бардела до висшето ръководство е част от усилията на "Национален сбор" да смекчи имиджа си и да привлече по-млади избиратели.

Подобно на Льо Пен, той обича да се представя като нов тип националист, който няма общо с расизма и антисемитизма на предшественика на партията - "Национален фронт".

Според критиците на "Национален сбор" подобни настроения все още съществуват в партията. Преди дни неин депутат беше отстранен за две седмици от Народното събрание за расистка забележка, докато негов чернокож колега говореше.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG