Връзки за достъпност

Извънредни новини

Тялото на украински военен пилот е открито край Царево. Самолетът му е бил свален преди месеци


Тялото на 61-годишния полковник от украинските военновъздушни сили и ръководител на бригадата „Призракът на Киев“ Михайло Матюшенко е било открито през септември край Царево
Тялото на 61-годишния полковник от украинските военновъздушни сили и ръководител на бригадата „Призракът на Киев“ Михайло Матюшенко е било открито през септември край Царево

Тялото на украински военен пилот е било открито, след като е изплувало през септември месец край Царево. След задълбочена проверка е установено, че тялото е на 61-годишния полковник от украинските военновъздушни сили и ръководител на бригадата „Призракът на Киев“ Михайло Матюшенко.

За идентифицирането на трупа е бил необходим анализ на ДНК. Тялото на пилота е било открито с парашут във водата, след като е престояло няколко месеца.

За разкритието стана ясно по време на церемония на МВР, на която за случая беше награден директорът на полицията в Царево. Служителите на МВР са се свързали с представители на украинското посолство и украинската армия, които са предоставили допълнителни данни за разкриването на самоличността на пилота.

„Техен военен самолет СУ-24, който е с двама пилоти, е бил свален в района на Змийския остров край Одеса, някъде в Черно море, вследствие на което двамата пилоти катапултират. Пилотът, който намерихме, е с отрязани крайници, вследствие на неправилен катапулт. Най-вероятно е починал от кръвозагуба, тъй като не се намериха и установиха други следи от нараняване по тялото“, каза Христо Илчев, началник сектор „Издирване“ към Областната дирекция на МВР- Бургас

Михайлко Матюшенко с позивната „Дядо“ изчезва в небето над Черно море през юни тази година. Преди войната той е бил част от ръководството на една от авиолиниите на Украйна. През годините трупа опит както като боен, така и като пилот от гражданската авиация. Той е бил погребан в родното си място Буча на 3 октомври, по данни на Радио Свобода.

Според кмета на Буча Анатолий Федорюк пилотът сам е поискал да подсили колегите си на южния и източния фронт.

„За Матюшенко това беше последната мисия. Дълго време не можеха да го намерят“, казва през октомври Федорюк.

През април щабът на украинските военновъздушни сили съобщи, че легендата за героя с прозвище „Призрака от Киев“ е била създаден от украинците. Тогава военните уточниха, че това е колективното название на членовете на 40-та тактическа бригада от ВВС, която защитава Киев и „се появява внезапно на места, на които никой не я очаква“.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG