Връзки за достъпност

Извънредни новини

Как се роди легендата за „Призрака на Киев“


Украинските ВВС ползват руски МИГ-29
Украинските ВВС ползват руски МИГ-29

Легендата за „Призрака на Киев“ се появи с началото на руската инвазия в Украйна. Украинските пилоти на изтребители се превърнаха в герои, благодарение на историята за предполагаем летящ ас, за когото се твърди, че е свалил 40 вражески самолета. Невероятен подвиг на арена, където Русия контролира небето.

Но сега командването на ВВС на Украйна предупреди във Фейсбук, че "Призракът на Киев е супергерой-легенда, чийто герой е създаден от украинци!".

„Молим украинската общност да не пренебрегва основните правила за хигиена на информацията“, се казва в съобщението, призовавайки хората „да проверяват източниците на информация, преди да я разпространяват“.

Изявлението дойде, след като множество медии публикуваха материали, в които погрешно идентифицираха майор Степан Тарабалка като човека, стоящ зад прозвището, съобщава БТА. Тарабалка е истински пилот, който загива на 13 март по време на въздушен бой и е удостоен посмъртно със званието "Герой на Украйна".

Сега от украинското военно командване казват, че Тарабалка не е „Призракът на Киев“ и не е свалил сам 40 самолета. "Информацията за смъртта на Призрака на Киев е невярна. Призракът на Киев е жив, той въплъщава колективния дух на висококвалифицираните пилоти", които успешно бранят Киев и областта, допълват украинските ВВС.

Легендата се роди само ден след нахлуването на Русия в Украйна на 24 февруари, когато потребители в социалните мрежи започнаха да разпространяват неподкрепени с доказателства твърдения за пилот на изтребител, който собственоръчно е свалил няколко руски самолета.

В продължение на седмици украинците нямаха име, с което да свържат "Призрака на Киев", но това не попречи на историята да се разпространи в социалните мрежи.

Миймове, снимки и дори кадри от видеоигра симулатор на полети се разпространиха в социалните мрежи, като се твърдеше, че показват "Призрака на Киев" по време на бой, припомня БТА.

Пред Би Би Си украинският военен историк Михаил Жирохов определя историята за „Призрака на Киев“ като "пропаганда за повишаване на морала" в ситуация, в която руските военни доминират във въздушното пространство на Украйна, както е било в началото на войната. "От съществено значение е да има такава пропаганда, защото нашите въоръжени сили са по-малобройни и мнозина смятат, че не можем да бъдем равни на тях [руснаците]. Имаме нужда от това във военно време", казва Жихоров.

Украинските пилоти се противопоставиха на руската агресия с по-слаби и по-стари самолети, проектирани от Русия и това вдъхнови тази съвременна легенда. С цялата си военна мощ Русия имаше повече от два месеца, за да унищожи противовъздушната отбрана на Украйна - и се провали, отбелязва Би Би Си.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG