Връзки за достъпност

Извънредни новини

"По магистралата към климатичния ад". ООН призова за сътрудничество в борбата с промените на климата


Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш на COP27, 11 ноември 2022 г.
Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш на COP27, 11 ноември 2022 г.

Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш призова човечеството да започне да си сътрудничи в борбата с климатичните промени. В противен случай то ще загине, добави той.

Гутериш говори на откриването на срещата на върха на ООН за изменението на климата, известна като COP27, съобщи Би Би Си. Форумът се провежда в Египет и на него присъстват повече от 120 световни лидери, сред които и президентът на България Румен Радев.

Гутериш цитира последния доклад на Световната метеорологична организация към ООН, публикуван в неделя, в който се казва, че последните 8 години се очаква да бъдат най-топлите в историята.

В документа се отбелязва, че глобалните температури са се повишили с 1.15 градуса от прединдустриалните времена. В него се предупреждава и за други мащабни последици от изменението на климата, включително ускоряване на покачването на морското равнище, рекордни загуби на ледникова маса и рекордни горещини.

„Движим се по магистралата към климатичния ад, като сме настъпили педала на газта”, каза Гутериш. “Човечеството има избор - да си сътрудничи или да загине", добави той.

На COP27 световните лидери се изказват в понеделник и вторник. В оставащите дни от двуседмичния форум, до 18 ноември, делегатите ще се заемат с преговори за действия на държавите в областта на климата.

В речта си френският президент Еманюел Макрон каза, че войната в Украйна не трябва да променя ангажиментите за климата. Очаква се по-късно днес министър-председателят на Великобритания Риши Сунак да призове световните лидери да напреднат "по-далеч и по-бързо" в прехода към възобновяема енергия.

В неделя те се споразумяха да обсъдят и дали богатите държави трябва да компенсират бедните, които са най-уязвими към климатичните промени. Те носят и най-малка отговорност за емисиите, причиняващи затоплянето на климата. Очаква се голяма част от напрежението на COP27 да бъде свързано тази тема, отбелязва “Ройтерс”.

На миналогодишната среща на върха в Глазгоу държавите с високи доходи блокираха предложението за създаване на орган за финансиране на загубите и щетите. Вместо това те подкрепиха нов тригодишен диалог за обсъждане на финансирането.

На COP27 миналата година бяха договорени и редица ангажименти, като да се "намали постепенно" използването на въглища - едно от най-замърсяващите изкопаеми горива, да се спре обезлесяването до 2030 г., да се намалят емисиите на метан с 30% до 2030 г., да се представят нови планове за действие в областта на климата на ООН.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG