Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Продължаваме промяната" предлага парламентът да приеме забрана за износ на руски горива от България


Съпредседателят на "Продължаваме промяната" Кирил Петков
Съпредседателят на "Продължаваме промяната" Кирил Петков

“Продължаваме промяната” предлага забрана за износ на горива с руски произход от България. Това предвижда проекторешение, внесено в парламента от депутати от партията.

Предложението на “Продължаваме промяната” идва на фона намеренията на служебното правителство да отмени забраната за износ на горива с руски произход от България, въведена от последното редовно правителство на Кирил Петков. Проектът на кабинета на Гълъб Донев за отмяна на забраната предизвика опасения, че България ще наруши условията на европейското ембарго върху руския петрол.

България получи отсрочка от петролното ембарго на ЕС и ще продължи да внася руски суров нефт и нефтопродукти до края на 2024 г. Това изключение обаче е при условие страната да не изнася внесените от Русия петрол и петролни продукти. Служебното правителство твърди, че правилата не пречат на България да изнася горива, произведени на територията на страната от руски нефт.

В България горива от руски нефт се произвеждат в рафинерията “Лукойл Нефтохим” в Бургас.

Проекторешението на “Продължаваме промяната” предвижда парламентът да задължи Министерския съвет да въведе режим за проследяване на горивата и нефтопродуктите, произведени от руски нефт, за да се гарантира изпълнение на забраната за износ.

Депутатите от партията предлагат и въвеждане на допълнителен данък върху свръхпечалбите на фирмите в сектора на търговията със суров нефт и преработването му. Приходите от този данък според партията трябва да се използват за компенсации за домакинствата.

“Продължаваме промяната” аргументира предложението си с правилата на европейското петролно ембарго. Според партията на Кирил Петков и Асен Василев приложената забрана за износ ще доведе до понижаване на цените на горивата на българския пазар.

В прессъобщение, с което партията информира за внесения проект за решение, тя защити изключението за България от ембаргото върху вноса на руски петрол. Формацията го определи за “едно от големите постижения на последното редовно правителство”.

Правителството на Кирил Петков заплаши, че ще наложи вето на европейското петролно ембарго, ако страната не получи изключение. Тогава “Лукойл Нефтохим” твърдеше, че не може да замени руския нефт и да преработва друг. Експерти казаха, че това не е вярно.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG