Връзки за достъпност

Извънредни новини

"С хирургическа точност." Пригожин призна, че се е намесвал в изборите в САЩ


Влиянието на Eвгений Пригожин в момента е изключително силно заради участието на ЧВК "Вагнер" във войната
Влиянието на Eвгений Пригожин в момента е изключително силно заради участието на ЧВК "Вагнер" във войната

Свързаният с Кремъл бизнесмен Евгений Пригожин потвърди обвиненията, че контролирани от него организации се намесват в предизборната кампания в САЩ. Това стана ясно от отговор на пресслужбата му на молба да коментрира обвиненията в намеса в американските избори.

"Господа, ние се намесвахме, намесваме се и ще се намесваме. Внимателно, прецизно, с хирургическа точност, по начин, който умеем", се казва в отговора на Пригожин, разпространен от компанията му "Конкорд".

Коментарът на Пригожин дойде по повод съобщенията, че американски анализатори са засекли активност на тролове във форуми, свързани с изборите за Конгрес в САЩ на 8 ноември. Вашингтон смята, че тази активност е свързана с Русия.

На 3 ноември Graphika - компания, която анализира съдържание в социалните медии с помощта на изкуствен интелект, публикува доклад, в който се твърди, че руски тролове разпространяват политически карикатури на кандидатите на Демократическата партия.

От 29 октомври насам анализаторите са открили шест карикатури на кандидати на демократите от някои от най-оспорваните американски щати, по-специално Джорджия, Охайо, Ню Йорк и Пенсилвания.

Според доклада карикатурите са били създадени от акаунти, свързани с NAEBC (Newsroom for American and European Based Citizens) - платформа, насочена към хора с консервативни възгледи. NAEBC е свързана с руската Агенция за интернет изследвания, за която се смята, че е свързана с Пригожин. Той е сочен за основател на "фабриката за тролове" в Санкт Петербург, която се занимава с пропаганда в интернет. Самият Пригожин нито е потвърждавал, нито е отричал връзката си с "фабриката".

От 2014 г. насам руските интернет тролове са обвинявани в намеса в политически и предизборни дебати в Съединените щати. Има съобщения и за техни атаки срещу акаунти на политици във Великобритания, Индия и Южна Африка.

Междинните избори за Конгрес на САЩ на 8 ноември ще покажат кой ще контролира Конгреса през следващите години. Според предизборните проучвания Републиканската партия почти сигурно ще спечели контрола над долната камара на Конгреса, като шансовете в Сената са приблизително равни. В 36 щата ще се проведат и избори за губернатори.

Евгений Пригожин е основател на частната военна компания за наемници "Вагнер", която активно участва във войната в Украйна. Той е включен в списъка със санкции на САЩ заради предполагаема намеса в изборите през 2016 година и е обявен за издирване от ФБР.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG