Връзки за достъпност

Извънредни новини

Шон Пен занесе един от "Оскар"-ите си на Володимир Зеленски


Президентът връчи на актьора Орден за заслуги – III сетпен - за оказваната подкрепа към Украйна и приноса в популяризирането на украинската кауза
Президентът връчи на актьора Орден за заслуги – III сетпен - за оказваната подкрепа към Украйна и приноса в популяризирането на украинската кауза

Американският актьор и режисьор Шон Пен отиде за трети път от началото на войната в Украйна и занесе една от двете си златни статуетки "Оскар" на президента Володимир Зеленски.

"Този път срещата ни беше специална. Шон донесе своята статуетка "Оскар" като символ на вярата в победата на страната ни. Тя ще остане в Украйна до края на войната", написа Зеленски в профила си във Фейсбук и публикува кадри, добавяйки, че е наградил американеца с Орден за заслуги III степен.

След срещата в кабинета му, украинският президент и холивудската звезда отидоха до площада на Конституцията в Киев. Там, на Алеята на храбростта, е поставена табела с името на Пен. Зеленски каза, че алеята започва с тази табела, защото актьорът пристигна в Киев още в първия ден на руското нахлуване на 24 февруари.

Пен беше в Украйна и през юни, когато посети два от най-засегнатите градове със стотици жертви - Буча и Ирпен, и снима документален филм. Той дори обмисляше да се присъедини към украинските сили в борбата срещу Русия.

„Изключително сме благодарни на всички хора, които лично дойдоха да подкрепят Украйна и нашите граждани. И искахме да имаме място, благодарение на което съвременните и бъдещите поколения украинци да си спомнят онези смели хора, които бяха с Украйна от самото начало“, добави президентът.

Пен му отвърна, че отсега нататък това място ще бъде едно от най-емблематичните в живота му, както тези, в които са родени дъщеря му и синът му.

Двамата минаха по улиците на Киев охранявани
Двамата минаха по улиците на Киев охранявани

През март 2022 г. актьорът призова за бойкот на церемонията по раздаването на "Оскари"-те, ако Американската академия за филмово изкуство не позволи на Володимир Зеленски да говори на нея. Той дори се закани да разтопи статуетките си, ако това не се случи. То не стана, но Пен все пак не го направи.

Шон Пен, както и колегата му Бен Стилър, който също посети Украйна, бяха включени в руския "стоп-лист" и получиха забрана да влизат в страната.

През 2004 г. Шон Пен получи "Оскар" за ролята си във филма "Тайнствената река". През 2009 г. беше награден отново със златната статуетка за персонажа си в "Харви Милк".

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG