Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Прережи си гърлото". Британският военен министър подаде оставка заради обвинения в тормоз


Гавин Уилямсън се разделя бързо с поста, който зае през август

Министърът на отбраната на Великобритания Гавин Уилямсън подаде оставка след обвинения в тормоз. Той каза, че иска да изчисти името си от съмненията за "всякакви неправомерни действия", съобщи Би Би Си.

Улямсън, който беше назначен на поста през август, беше обвинен, че миналия месец е изпратил обидни съобщения на колега депутат от торите и че е тормозил висши държавни служители.

Първо бившият главен секретар Уенди Мортън разказа пред Sunday Times за поредица текстови съобщения от него, пълни с псувни и подаде жалба до централата на торите. След това Guardian съобщи, че Уилямсън казал на държавен служител да "пререже си гърлото" и "скочи от прозореца". Накрая Ан Милтън, която е работила като зам.-главен секретар между 2015 и 2017 г., каза пред Channel 4 News, че поведението му е било "заплашително".

От "Даунинг стрийт 10" казаха, че ще проведат собствено неофициално разследване.

Самият Уилямсън коментира, че "опровергава" начина, по който е било характеризирано поведението му. И каза, че тези твърдения са се превърнали в "отвличане на вниманието" от "добрата работа" на правителството.

В писмото, с което обявява оставка, той казва още, че напуска кабинета с "истинска тъга", но предлага на премиера Риши Сунак своята "пълна подкрепа". Ключовата оставка на министъра на отбраната идва в разгара на войната в Украйна.

По-късно Уилямсън написа в Туитър, че няма да вземе никакво обезщетение при напускане, като добави, че парите трябва да отидат за приоритетите на правителството като "намаляване на списъците на чакащите в Националната здравна служба".

В отговор Сунак каза, че приема оставката "с голяма тъга" и благодари на Гавин за "личната му подкрепа и лоялност".

"Вашият ангажимент към последователните консервативни правителства и партията през годините беше непоколебим", добави новият британски премиер.

По-рано от "Даунинг стрийт" казаха, че Уилямсън е бил докладван на органа за наблюдение на тормоза сред депутатите.

В писмото си той казва, че ще се съобрази с "текущия процес на подаване на жалби относно текстовете, които е изпратил на колега", и добави, че "се е извинил на получателя за тези съобщения".

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Facebook форум

XS
SM
MD
LG