Връзки за достъпност

Извънредни новини

Кой е Риши Сунак, който поведе Великобритания


Новият лидер на Консерваторите сред своите съпартийци веднага след победата пред техния щаб
Новият лидер на Консерваторите сред своите съпартийци веднага след победата пред техния щаб

Той поема поста на индуисткия празник Дивали. Тогава се палят свещи в чест на Лакшми - богинята на богатството и късмета, а светлината триумфира над тъмнината и злото. Риши Сунак е първият англичанин от индийски произход, който става премиер на Великобритания. И то точно в такъв ден.

Вашето мнение е важно за нас

Участвайте в проучването, за да подобрим нашия сайт. Отнема само 5 минути.

Най-важното около новия премиер на Великобритания се събира в няколко числа. Той ще е петият министър-председател на страната за 6 години, третият, който поема поста в рамките на последните два месеца и първият от азиатски произход.

Риши Сунак е на 42 години и е един от най-богатите британски политици. Доскоро беше финансов министър в кабинета на Борис Джонсън. Сега той ще стане първият премиер, назначен от крал Чарлз Трети.

Сунак надделя във вътрешната надпревара в Консервативната партия над центристката Пени Мордонт - бивша министърка на въоръжените сили, на здравеопазването и на жените и равенството в правителствата на Дейвид Камерън, Тереза Мей и Борис Джонсън. Тя първа се кандидатира за поста, но не събра нужната подкрепа на минимум 100 депутати, за да участва в гласуването за лидер.

Самият Джонсън, който през юли подаде оставка след неуспешен вот на доверие, този път сам се отказа от надпреварата. Той се аргумента с това, че вече не може да обединява партията , която има 357 представители в 650-членната Камара на общините.

„Не можеш да управляваш ефективно, ако нямаш обединена партия в парламента“, каза той.

Риши Сунак беше фаворит за наследник на Борис Джонсън след оставката. Но тогава той не успя да спечели на своя страна торите, които в крайна сметка поставиха външния министър Лиз Тръс на поста. Сунак беше обвинен от част от партийния елит, че е предал Джонсън, след като е напуснал правителството му и е казал, че е имал фундаментални различия за финансите с него. Оттогава двамата са в конфликт.

Сега Сунак стана явен фаворит за наследник на Тръс, която се оттегли след само 44 дни на поста. Този период е определян като най-краткия и най-хаотичен мандат на британски министър-председател. Натискът върху Тръс се засили, когато тя уволни министъра на финансите и близък неин съюзник Куази Куартенг заради лансирания от него т.нар. "мини-бюджет", предизвикал сътресения на международните финансови пазари. Това доведе до рекордно ниски нива на британската лира спрямо щатския долар.

Сунак настойчиво предупреждаваше консерваторите по време на кампанията това лято, че нейната програма е измислена "приказка" и че мащабното намаление на данъците ще увеличи разходите по заемите. А Тръс го обвиняваше, че всява страх.

Милионер с елитно образование

Сунак е от индийски произход, но е роден в Саутхемптън, на южното британско крайбрежие. През 60-те години на миналия век баба му и дядо му се заселват в Британска Източна Африка, идвайки от индийската част на Пенджаб. По-късно родителите му емигрират във Великобритания. Баща му е общопрактикуващ лекар, а майка му - фармацевт със собствена аптека.

Риши е най-големият от трите деца във фамилията. Днес уикендите му минават между индуисткия храм и съботния мач на „Светците” - футболен отбор от родния му Саутхемптън, казва той в интервю от 2019 г.

„Семейството ми емигрира тук преди 60 години. Майка ми управляваше аптека, там израснах, доставяйки лекарства. После работех като сервитьор в индийския ресторант в края на улицата. Стигнах дотук благодарение на упорития труд, саможертвата и любовта на моите родители“, каза той по време на последната кампания за избор на лидер на консерваторите.

Сунак пред семейната аптека в Саутхемптън през август 2022 г.
Сунак пред семейната аптека в Саутхемптън през август 2022 г.
И вътре в аптеката...
И вътре в аптеката...

Сунак получава образование в колежа „Уинчестър” - елитен пансион за момчета, а през 2001 г. завършва Оксфорд с дипломи по философия, политология и икономика. След 5 години защитава и магистратура по бизнес администрация в университета „Станфорд”, САЩ.

Между 2001 и 2004 г. е анализатор в Станфордския университет, а след това и в инвестиционната банка Goldman Sachs в лондонското сити. След това започва работа във фирмата за управление на хедж фондове The Children's Investment Fund Management, където става партньор през 2006 г.

През 2009 г. се присъединява към хедж фонда Theleme Partners и е директор на Catamaran Ventures - инвестиционна компания, собственост на милиардера Нараян Мурти - шестият най-богат човек в Индия и основател на един от гигантите на информационните технологии Infosys.

Сунак с една от дъщерите си на световната премиера на „Матилда Мюзикълът“ на Роалд Дал на Лондонския филмов фестивал, 5 октомври, 2022 г.
Сунак с една от дъщерите си на световната премиера на „Матилда Мюзикълът“ на Роалд Дал на Лондонския филмов фестивал, 5 октомври, 2022 г.

През същата година Риши Сунак се жени за дъщерята на Мурти - Акшата, която по-рано среща в САЩ. Тя има собствена модна компания и ръководи инвестиционен фонд, основан от баща ѝ на нейно име. Имат две дъщери - Кришна и Анушка, които той често споменава в кампаниите си, когато говори за борбата с климатичните промени.

По данни на The Sunday Times Риши Сунак и съпругата му са на 222-ро място по богатство в страната с общо състояние от 730 млн. паунда.

Той никога не е коментирал публично какво е финансовото му състояние, но се смята, че кариерата му във финансовата сфера го е направила милионер още в двадесетте му години, отбелязва Би Би Си.

Тази година финансите на Сунак и семейството му бяха подложени на сериозен контрол, като данъчните дела на съпругата му бяха поставени в центъра на вниманието. След като се оказа, че тя е плащала ниски данъци в Обединеното кралство, Мурти каза, че ще започне да плаща там и доходите си от чужбина. Така тя облекчи политическия натиск върху съпруга си.

Акшата Мурти
Акшата Мурти

Торите определено подкрепят богатите, затова опитите на оксфордския възпитаник да се представи като човек от народа често се провалят. Например - да се появи на строителна площадка с обувки за над 500 евро, или да позира на бензиностанция с взета назаем малка кола, за да популяризира държавната отстъпка за гориво.

Съпругата на Риши Сунак на събитие, част от кампанията за лидерство на Консервативната партия, в Лондон през август 2022 г.
Съпругата на Риши Сунак на събитие, част от кампанията за лидерство на Консервативната партия, в Лондон през август 2022 г.

Сунак е известен фен на сагата "Междузвездни войни". В свободното си време играе крикет и футбол или гледа филми.

От фен на Брекзит до опонент на Джонсън

Риши Сунак влиза активно в британската политика през 2015 г., когато става член на британската Камара на общините (долната камара на парламента) от Консервативната партия. Тогава той полага клетва върху "Бхагавад Гита" - санскритски текст, който е една от основните книги на хиндуизма.

Сунак винаги е бил защитник на Брекзит. През 2016 г. той предизвиква тогавашния премиер Дейвид Камерън с тезата, че Великобритания ще е по-добре извън ЕС. Той се аргументира така: страната ще може да налага собствени правила за имиграцията, без да е длъжна да предпочита европейските граждани, а в същото време ще намалява бюрократичния процес. И това, докато страната му е деветата световна икономика.

През 2018 г. Сунак е назначен във второто правителство на Тереза Мей като парламентарен зам.-държавен секретар по въпросите на местното управление при преустройството. След като Мей подаде оставка, Сунак подкрепи кампанията на Борис Джонсън да стане лидер на консерваторите. А щом Джонсън беше избран и назначен за премиер, той назначи Сунак за главен секретар на Министерството на финансите. В периода 2019-2020 г. той беше и главен секретар на Камарата на общините.

"Риши Сунак дължи възхода си до голяма степен на лоялност и подчинение", пише през 2019 г. Джим Пакард, анализатор на “Файненшъл Таймс”.

Борис Джонсън и неговият финансов министър Риши Сунак през юли 2020 г.
Борис Джонсън и неговият финансов министър Риши Сунак през юли 2020 г.

През февруари 2020 г. Сунак замени Саджид Джавид като министър на финансите след оставката му при промените в кабинета. По време на пандемията от коронавирус институцията му раздаде милиарди в помощ на малкия и средния бизнес, за компенсиране на разходите за заплати на предприятията и за подпомагане на самостоятелно заетите лица, намали данъците и т.н. Тези стъпки го направиха особено популярен.

По-късно той обяви нов пакет от мерки в размер на 15 млрд. паунда във връзка с рекордната инфлация в страната на фона на енергийната криза в Европа в резултат от антируските санкции (през април 2022 г. тя достига 9% - най-високата от 1982 г. насам).

Като финансов министър Сунак подкрепяше финансовата помощ за Украйна във войната с Русия.

Риши Сунак разглежда противотанкова установка NLAW, доставена на Украйна, при посещение в завода Thales Defence System в Белфаст на 17 август 2022 г., като част от политическата му кампания
Риши Сунак разглежда противотанкова установка NLAW, доставена на Украйна, при посещение в завода Thales Defence System в Белфаст на 17 август 2022 г., като част от политическата му кампания

На 5 юли 2022 г. той подаде оставка, като призна, че винаги публично е подкрепял лидера Борис Джонсън, въпреки че не е бил съгласен с него по редица въпроси. Според британските медии разногласията са били за облагането на свръхпечалбите на петролните компании и намаляването на данъчното облагане на населението.

След оставката на Борис Джонсън на 7 юли 2022 г. Сунак се кандидатира за лидер на управляващата Консервативна партия и съответно за ръководител на правителството.

Тогава той каза, че ще управлява икономиката като Маргарет Тачър.

"Ще намалим данъците и ще го направим отговорно. Това е моят икономически подход. Бих го описал като тачъризъм на здравия разум. Вярвам, че тя би направила това", коментира Сунак пред Daily Telegraph.

Но след гласуване на партийните депутати в Камарата на общините на финалния кръг, Лиз Тръс беше определена за победител от редовите членове на партията.

Снимка, направена на 5 септември 2022 г., показва графит в центъра на Белфаст на художника Киарън Галахър. Той изобразява като боксьори Лиз Тръс, която печели пред Риши Сунак, до Борис Джонсън и британския министър по Брекзит Джейкъб Рийс-Мог.
Снимка, направена на 5 септември 2022 г., показва графит в центъра на Белфаст на художника Киарън Галахър. Той изобразява като боксьори Лиз Тръс, която печели пред Риши Сунак, до Борис Джонсън и британския министър по Брекзит Джейкъб Рийс-Мог.

Накъде ще води Англия

Сега, когато спечели битката за партията и управлението на държавата, Риши Сунак планира данъчна реформа, която да намали данъка върху доходите от 20% на 16% в рамките на пет години. Това би било най-радикалното намаление от 30 години насам. Сунак казва и това, че ще увеличи разходите за отбрана до 2,5% от БВП. Сега те са 2,28%.

Той е решен да ускори строителството на жилища и да попречи на големите строителни компании да монополизират пазара.

Новият служебен адрес на Риши Сунак вече е "Даунинг стрийт" 10
Новият служебен адрес на Риши Сунак вече е "Даунинг стрийт" 10

Освен това той определи повишаването на цените на хранителните продукти, горивата и енергията, дължащо се на конфликта в Украйна и на икономическата конфронтация между Русия и Запада, като основен проблем в Обединеното кралство в момента (инфлацията нарасна до 10,1 % през юли и може да достигне 13% до края на годината). И се застъпи за по-строги санкции срещу Кремъл.

Въпреки своя имигрантски произход, Риши Сунак се обяви и за ограничаване на броя на приеманите мигранти.

XS
SM
MD
LG