Връзки за достъпност

Извънредни новини

Парламентът възложи на правителството да търси ядрено гориво, различно от руското


Служебният кабинет трябва да гарантира, че Агенцията за ядрено регулиране ще може да лицензира ядрено гориво, алтернативно на руското
Служебният кабинет трябва да гарантира, че Агенцията за ядрено регулиране ще може да лицензира ядрено гориво, алтернативно на руското

Народното събрание възложи на Министерския съвет да инициира лицензирането и сключването на договор за доставка на ядрено гориво, което да не идва от Русия.

Решението, внесено от ГЕРБ-СДС, събра 156 гласа „за“. То беше подкрепено от ГЕРБ, ДПС, „Демократична България“ (ДБ), „Продължаваме промяната“ (ПП) и „Български възход“ (БВ). Депутатите от БСП и „Възраждане“ гласуваха „против“.

Според това решение Министерският съвет трябва да направи нужното, за да гарантира, че Агенцията за ядрено регулиране ще може да лицензира ядрено гориво, алтернативно на руското. Това трябва да се случи до края на 2023 г. През следващата година трябва да бъдат издадено и разрешение за доставка и зареждане на това гориво.

В решението се предлага също ускорено сключване на договор за доставка на неруско ядрено гориво за пети енергоблок на АЕЦ "Козлодуй". Посочен е и срок за първата доставка - до април 2024 г. В текста изрично пише, че новите доставчици трябва да гарантират, че използваните от тях технологии и лицензи не са свързани с Русия.

Засега потенциални доставчици са френската компания "Фраматом" и американската "Уестингхаус". Условието за пълна независимост от Русия обаче вероятно ще изключи френската компания от надпреварата.

Бившият енергиен министър от ГЕРБ Теменужка Петкова каза, че диверсификацията е нужна, "за да има сигурност на доставките и конкурентни цени".

През октомври Министерският съвет отмени заложеното от кабинета “Петков” ограничение при търсенето на алтернативни доставчици за гориво за АЕЦ „Козлодуй“. То предвиждаше от бъдещи търгове да бъдат изключени компании от Русия.

Тогава министърът на енергетиката Росен Христов аргументира решението си с твърдението, че заложеното ограничение е облагодетелствало американската „Уестингхаус“ и дори е правило потенциално невъзможно намирането на доставчик.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG