Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Съюзна солидарност". България се включва в европейско обучение на украински военни


Украински военни тренират артилерийска стрелба (илюстративна снимка)
Украински военни тренират артилерийска стрелба (илюстративна снимка)

България се включва в мисия на Европейския съюз (ЕС) за обучение на украинските военни реши в сряда Министерският съвет. Но това няма да става на територията на страната, според служебния министър на отбраната.

Мисията е позната като EU MAM и целта ѝ е да подобри военните способности на украинските въоръжени сили, които участват в съпротивата срещу непредизвиканата руска агресия, започнала на 24 февруари.

"Това ще позволи на страната да защити своята териториална цялост и украинските граждани на фона на провеждащата се вече повече от осем месеца война там", се казва в съобщение на Министерския съвет по повод решението.

Преди седмица парламентът пък реши България да изпрати оръжие на Украйна и да укрепи собствените си отбранителни способности. Мнозинството от депутатите гласуваха, освен ремонт на украински машини, София да предостави на Киев оръжия и резервни части.

На службното правителство беше възложено в рамките на един месец да направи анализ каква военна помощ може да бъде оказана на Украйна, с оглед на възможностите на българската армия.

Успоредно с това, сега служебният кабинет реши да се присъедини и към мисията за обучение на украинските военни, която е част от Общата политика за сигурност и отбрана на ЕС и е планирано да продължи поне две години. През този период ще бъдат провеждани тренировъчни дейности в различни страни членки. Финансирането за този период ще възлезе на почти 107 милиона евро.

Правителствената пресслужба уточни, че с това си решение служебният кабинет "затвърждава своята съюзна солидарност към общите усилия в подкрепа на международния мир".

По този повод служебният министър на отбраната Димитър Стоянов коментира по-късно в парламента, че на българска територия няма да бъдат провеждани такива обучения, а България най-вероятно ще участва чрез изпращане на военни инструктори.

Той участва в заседание на парламентарната комисия по отбрана в сряда, на което беше попитан от депутати от "Възраждане" колко украински военнослужещи има в момента в България. Стоянов отговори, че в момента такива няма, но не изключи тази възможност в бъдеще.

По отношение на предоставянето на военна помощ на Киев служебният министър на отбраната каза още, че вече е възложил "изчерпателен анализ, за да е ясно какво е необходимо на българската армия".

Стоянов уточни, че трябва да се осигурят мирновременни запаси и въоръжение, както военновременните и да има за попълване на загуби. По думите му трябва да се остави и "процент техника за канибализация за резервни части", т.е. - за ремонт.

След заседанието комисията Стоянов каза пред журналисти, че вече има разговори с партньорски държави, с които може да се извърши "тройна сделка", т.е. - България да получи по-модерно въоръжение в замяна на доставяне на стара техника на Украйна. Той обаче отказа повече подробности. От думите му се разбра, че ще предложи на парламента само един вариант за помощ и не очаква депутатите да могат да го редактират при гласуването.

  • 16x9 Image

    Георги А. Ангелов

    Георги A. Ангелов е журналист в Свободна Европа от 2022 година. Кариерата си започва преди 20 години в смолянския вестник "Отзвук". След това работи в редица национални вестници. Бил е репортер в "Дневник", редактор в OFFNews.bg, автор и кореспондент в българската секция на Deutsche Welle (DW). 

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG