Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Животът на военнослужещите е приоритет". Руските сили се изтеглят от Херсон


Министърът на отбраната Сергей Шойгу е един от най-приближените на президента Владимир Путин
Министърът на отбраната Сергей Шойгу е един от най-приближените на президента Владимир Путин

Военният министър на Русия Сергей Шойгу нареди на руските войски да се изтеглят от района на Херсон на левия бряг на река Днепър в Украйна.

Това означава, че Москва предава обратно на Киев единствения областен град, окупиран от началото на войната, който неотдавна беше обявен за анексиран.

Отстъплението се случва, след като назначеният през октомври командващ руските сили на украинска територия - ген. Сергей Суровикин, докладва на Шойгу, че град Херсон и населените места около него не могат да бъдат снабдявани и да функционират нормално. Причината е непрекъснатият артилерийски обстрел от украинските сили.

"При тези обстоятелства най-разумно е да се организира отбрана по преградната линия по левия бряг на Днепър. Решението не е лесно, но в същото време ще спасим живота на нашите военни и бойната им ефективност. Те ще заемат подготвените отбранителни линии на левия бряг", каза Суровикин, който още през октомври призна за "напрегната ситуация" в Херсон.

"Животът и здравето на военнослужещите на Руската федерация винаги се явяват приоритет. Продължете с изтеглянето на войските", съгласи се Шойгу.

Докладът на Суровикин пред министъра беше показан по руската телевизия. Това стана, след като в сряда сутринта военното министерство в Москва съобщи, че Шойгу е инспектирал щаба, командван от Суровикин, наричан още ген. Армагедон. Тогава обаче не беше съобщено за такова решение.

По-рано през деня беше съобщено, че на десния бряг на река Днепър са започнали да напускат много населени места и да взривяват мостове, за да затруднят напредването на украинските сили и да намалят опасността да ги атакуват в гръб.

Украинските войски осъществяват настъпление в района на Снигиревка в Николаевска област северно от Херсон.

Тези събития се развиха, малко след като руските медии съобщиха, че заместник-лидерът на Херсон Кирил Стремоусов, назначен от окупационните сили, е загинал в автомобилна катастрофа. Само преди няколко дни той предупреди, че е „най-вероятно“ руските сили да трябва да преминат на другия бряг.

През втората половина на октомври руските окупационни власти започнаха да организират евакуация от Херсон, главно на хората, които работеха за тях. Свалени бяха и руските знамената от административните сгради. Сега ген. Суровикин уточни, че 115 000 души са напуснали района.

В началото октомври руските власти обявиха незаконното анексиране на по-голямата част от Херсонска, Донецка и Луганска области и Запорожието. След изтеглянето на руските войски отвъд Днепър приблизително половината от нейната територия ще бъде под контрола на Украйна.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG