Връзки за достъпност

Извънредни новини

Поддръжници на осъдената Десислава Иванчева искат тя да бъде помилвана


Десислава Иванчева
Десислава Иванчева

Подписка за помилването на бившата кметица на столичния район “Младост” Десислава ИВанчева събират нейни поддръжници, стана ясно по време на протест пред Съдебната палата в София в четвъртък вечерта.

Преди ден стана ясно, че тя, бившата ѝ заместничка Биляна Петрова и предшественикът на Иванчева - Петко Дюлгеров, окончателно са осъдени за поискан и взет подкуп от строителния предприемач Александър Ваклин.

Иванчева беше осъдена на 6 години затвор и 12 000 лева глоба, Петрова получи 5 години затвор и 10 000 лева глоба, а Дюлгеров - 4 години затвор и 8000 лева глоба. От присъдите им се приспада времето, което са прекарали в следствения арест и под домашен арест, което е около 3 години.

Междувременно адвокат Николай Хаджигенов обяви във Фейсбук, че вече е изпратил молба до президента Румен Радев за помилването на Иванчева. Това правомощия на държавния глава в момента се изпълнява от вицепрезидентката Илияна Йотова. С неин акт може да бъде опростено изцяло или частично наказанието на Иванчева.

Бившата районна кметица и ексзаместничката ѝ твърдят, че са били набедени, а откритите в служебната им кола белязани пари - подхвърлени от разследващите.

Иванчева, Петрова и Дюлгеров бяха задържани на 17 април 2018 г. като двете жени бяха държани със заключени ръце в продължение на часове пред и във фоайето на спортното министерство в София.

Според обвинението им двете са поискали подкуп от 500 000 евро от Александър Ваклин, за да му придвижат преписка за проект в местността “Камбаните”. Петко Дюлгеров пък беше обвинен за това, че е преговарял за размера на подкупа с бизнесмена.

Разследващите обявиха още в началото на делото, че при арестите са открили 56 000 белязани евро в служебната кола на Иванчева и Петрова и още 14 000 белязани евро у Дюлгеров, които той е взел като комисиона. Общата сума от 70 000 евро прокуратурата определи като първи транш от подкупа, предоставен от основния свидетел на обвинението Ваклин.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG