Връзки за достъпност

Извънредни новини

Десислава Иванчева е окончателно осъдена на 6 години затвор. Биляна Петрова получи 5 години


Биляна Петрова (вляво) и Десислава Иванчева пред сградата на закритите специализирани съдилища.
Биляна Петрова (вляво) и Десислава Иванчева пред сградата на закритите специализирани съдилища.

Бившата кметица на столичния район “Младост” Десислава Иванчева окончателно е осъдена на 6 години затвор от Върховния касационен съд (ВКС), съобщи самата тя във Фейсбук в четвъртък.

Окончателни наказания от по 5 и 4 години са получили бившата ѝ заместничка Биляна Петрова и предшественика на Иванчева на кметския пост Петко Дюлгеров.

Тримата бяха подсъдими за искане и получаване на подкуп от строителния предприемач Александър Ваклин. На първа инстанция вече несъществуващият Специализиран наказателен съд ги осъди през април 2019 г. съответно на 20, 15 и 12 години затвор. Апелативният спецсъд пък намали на втора инстанция присъдите им през юли 2020 г. съответно на 12 години за Иванчева, 7 за Петрова и 6 за Дюлгеров.

Сега ВКС наново е редуцирал размера на наказанията на тримата, от които ще се приспадне времето, в което те прекараха в следствения арест и под домашен арест - общо около 3 години. През това време Иванчева роди дете.

Освен 6 години затвор, присъдата на бившата кметица на “Младост” включва 12 000 лева глоба и лишаване от право да заема ръководна държавна и общинска длъжност за 8 години. Петрова трябва да плати 10 000 глоба и има забрана да заема длъжност за 6 години. Дюлгеров пък е глобен с 8 000 лева глоба и също не може да заема длъжност за 6 години.

Обвинението

Тримата бяха задържани на 17 април 2018 г. като Иванчева и Петрова бяха държани със заключени ръце в продължение на часове пред и във фоайето на спортното министерство в София.

Заради показния им арест те подадоха жалби пред Европейския съд по правата на човека в Страсбург. Според обвинението им двете са поискали подкуп от 500 000 евро от Александър Ваклин, за да му придвижат преписка за проект в местността “Камбаните”.

Петко Дюлгеров пък беше обвинен за това, че е преговарял за размера на подкупа с бизнесмена. Разследващите обявиха още в началото на делото, че при арестите са открили 56 000 белязани евро в служебната кола на Иванчева и Петрова и още 14 000 белязани евро у Дюлгеров, които той е взел като комисиона.

Общата сума от 70 000 евро прокуратурата определи като първи транш от подкупа, предоставен от основния свидетел на обвинението Ваклин.

По време на разглеждането на делото на първите две инстанции обаче нито един от останалите свидетели не потвърди, че Иванчева е забавила въпросната преписка на строителния предприемач, за да му поиска подкуп.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG