Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Стотици лични данни". Как съдът призова на разпит шефа на пресцентъра на Гешев


Веселин Иванов (вдясно) по време на изслушването на Иван Гешев в парламента през есента на 2020 г., когато активист на "Демократична България" го замери с фалшиви еврови банкноти с лика на Бойко Борисов
Веселин Иванов (вдясно) по време на изслушването на Иван Гешев в парламента през есента на 2020 г., когато активист на "Демократична България" го замери с фалшиви еврови банкноти с лика на Бойко Борисов

Информационен сайт публикува обвинителен акт срещу подсъдима за корупция, но без да заличи нейните лични данни. По-късно главният редактор на това електронно издание застава начело на пресцентъра на прокуратурата.

Потърпевшата жена подава сигнал до Инспектората към Висшия съдебен съвет (ВСС), защото подозира, че държавното обвинение е предоставило на сайта личните ѝ данни.

Проверяващият орган отказва да се занимава със случая, а подсъдимата обжалва решението му пред съда. Още на първото заседание по делото магистратите се съгласяват с нея, че по случая трябва да бъде разпитан бившият главен редактор, за да изясни как се е сдобил с въпросния обвинителен акт. Затова бившият главен редактор, който днес вече работи в самата прокуратура, е призован да се яви като свидетел пред съда.

Това е все още незавършилата история на бившата зам.-кметица на столичния район „Младост“ Биляна Петрова, която е подсъдима за подкуп заедно с бившата кметица на квартала Десислава Иванчева.

Другият централен герой в този сюжет е Веселин Иванов – бивш главен редактор на затворилия вече сайт „Правен свят“. В началото на 2020 г. той оглави дирекция „Публична комуникация“ в Администрацията на главния прокурор, след като в края на 2019 г. на поста беше избран Иван Гешев.

Делото "Иванчева"

Иванчева и Петрова бяха показно задържани на 17 април 2018 г. с белязани пари в колата им пред сградата на спортното министерство в София. Разследващите описваха в продължение на часове парите на тротоара в присъствието на тогавашния ръководител на Специализираната прокуратура Иван Гешев.

По-късно двете жени бяха обвинени за поискан подкуп от 500 000 евро от строителния предприемач Александър Ваклин, за да му придвижат преписка за проект в местността „Камбаните“. Като посредник в схемата беше обвинен третия задържан по време на акцията – Петко Дюлгеров.

На 15 април 2019 г. Специализираният наказателен съд осъди Иванчева на 20 години затвор, Петрова – на 15, а Дюлгеров – на 12 години. На 6 юли 2020 г. Апелативният специализиран наказателен съд потвърди осъдителните присъди, но намали наказанията на тримата. Иванчева получи 8 години затвор, Петрова – 7, а Дюлгеров – 6 години.

Ролята на "Правен свят"

Делото „Иванчева“ се представя за един от най-големите успехи на спецпрокуратурата под ръководството на Гешев и той неведнъж го е коментирал като такъв. На този фон сайтът „Правен свят“ активно отразяваше развитието на случая и подкрепяше прокурорската теза в процеса.

След оповестяването на тежките присъди на първа инстанция, сайтът публикува целия обвинителен акт по делото без да заличи личните данни на подсъдимите в нарушение на Закона за защита на личните данни и на европейския регламент GDPR.

По тази причина Петрова пуска две жалби до Инспектората към ВСС. Той обаче отказва да се занимава със случая с аргумента, че по закон може да проверява органи на съдебната власт, а не медии. Петрова обаче е на мнение, че в случая данните ѝ са били предоставени на сайта именно от такъв орган и само в рамките на проверка може да се установи кой е той. Затова обжалва отказа пред Административния съд София-град (АССГ).

Призоваването на Иванов

Съдът дава ход на делото по същество и защитата на Петрова иска да бъде призован като свидетел Веселин Иванов, „който е отказал да отговори в административното производство – откъде е получил личните данни на жалбоподателката, от кой орган, кога и по какъв начин“. Самата Петрова също взима думата, за да обясни, че „Правен свят“ е публикувал целия обвинителен акт по делото ѝ заедно с 20 протокола от съдебни заседания по него.

„Във всеки един от тях се съдържат множество лични данни, ЕГН, адреси, телефони, здравословно състояние, както на мен, така и на моята дъщеря, непълнолетна към онзи момент, дете. Тези протоколи бяха публикувани и година и половина стояха в сайта „Правен свят“ и можеха да се намерят с търсачката. Те не са дали отговор на въпросите откъде са получили документите със съдържаните стотици лични данни“, заявява Петрова пред АССГ, видно от публичния протокол от заседанието му в края на април.

Разпитът на Веселин Иванов е насрочен за 6 октомври.

Свободна Европа изпрати няколко въпроса до оглавявания от него пресцентър на прокуратурата, включително дали възнамерява да свидетелства по това дело и по какъв начин „Правен свят“ се е сдобил с документите, съдържащи личните данни на Биляна Петрова. До редакционното приключване на статията отговори не бяха изпратени обратно.

  • 16x9 Image

    Борис Митов

    Борис Митов е журналист в Свободна Европа от 2019 година. Има над 15 години опит като съдебно-криминален репортер. Следил е работата на службите за сигурност и съдебната система в различни медии, сред които БТА, "Сега" и "Медиапул".

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG