Връзки за достъпност

Извънредни новини

Съдът потвърди отказ на ВСС да накаже прокурор, споменат в аферата "Осемте джуджета"


Димитър Франтишек Петров
Димитър Франтишек Петров

Бившият ръководител на вече несъществуващата Специализирана прокуратура Димитър Франтишек Петров няма да бъде наказан заради аферата “Осемта джуджета”, в която той беше споменат като един от замесените магистрати в схема за изземване на частен бизнес.

Това става ясно от решение на петчленен състав на Върховния административен съд (ВАС), с което окончателно е потвърден отказ на Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС) да санкционира дисциплинарно обвинителя, съобщи правният портал “Лекс” в петък.

Петров беше един от тримата прокурори, срещу които бившият служебен правосъден и настоящ вътрешен министър - Иван Демерджиев, подаде сигнал във ВСС. В него бяха посочени “доста неприятни действия, извършени в болнично заведение с разрешението и санкцията на тези трима прокурори, допускани са нотариуси, които са извършвали разпоредителни сделки“.

Това описание съвпада с твърденията на бизнесмена Илия Златанов, който в поредица интервюта пред Антикорупционния фонд разказа, че е бил принуден да прехвърли бизнеса си в столичната болница “Лозенец“ в момент, когато сина му Явор Златанов се нуждае от животоспасяващо лечение, докато се намира в ареста. Според разказите на бащата влошеното здраве на сина е използвано, за бъдат двамата изнудвани.

Златанов сочеше за основен инициатор на схемата бившия ръководител на столичното следствие Петьо Петров-Еврото и съпругата му Любена, но споменаваше и имената на бившия вътрешен министър от ГЕРБ Младен Маринов, Димитър Франтишек Петров и директора на националното следствие Борислав Сарафов.

По случая беше образувана проверка на Софийската градска прокуратура през лятото на 2020 г., държавното обвинение не е предоставяло никаква информация за нейния ход оттогава насам. През миналия ноември Главната дирекция „Борба с организираната престъпност“ (ГДБОП) в МВР също започна проверка по “Осемте джуджета“.

Бяха проведени редица разпити, включително на Петьо Петров, а Младен Маринов беше уличен във връзка със случая заради пикап на Златанов, който след като е бил принуден да прехвърли, се оказва собственост на дъщерята на бившия вътрешен министър.

Освен срещу Димитър Франтишек Петров, сигналът на Демерджиев беше и срещу колегите му Нели Спасова и Мария Николова. И тримата в момента работят в Софийската градска прокуратура. Преди време Петров дори беше командирован във Върховната касационна прокуратура.

Основният момент по делото във ВАС са твърдения на инспектор в Главна дирекция “Изпълнение на наказанията” (ГДИН) към правосъдното министерство. Той казва, че във връзка с прехвърлянето на фирмите на Златанов е провел разговор с Ангел Кънев от бившата спецпрокуратура, който е осъществявал надзор за законност в следствения арест, където е бил Явор Златанов.

Според думите на инспектора от ГДИН прокурор Кънев му е казал, че е говорил с колегата си Димитър Франтишек Петров и той го е уверил, че е уведомен за прехвърляне на фирми, които са били запорирани. Разпореждане в тази посока е издадено от Мария Николова.

Това обаче не се доказало в хода на дисциплинарното производство, образувано от Прокурорската колегия на ВСС. На свой ред ВАС потвърждава, че тези твърдения не могат да бъдат доказани - нито от свидетелските показания, нито от очната ставка между инспектора от ГДИН и Ангел Кънев.

Затова и съдът на две инстанции потвърждава отказа на съдебния съвет да накаже обвинителя. Петчленният състав на ВАС по делото е председателстван от бившия административен ръководител на съда Георги Колев.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG