Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Надеждата винаги е оправдана". Зеленски определи връщането на Херсон като "исторически ден"


Войник държи украинско знаме в град Снигуривка, близо до Херсон, 10 ноември 2022 г.
Войник държи украинско знаме в град Снигуривка, близо до Херсон, 10 ноември 2022 г.

Херсон отново е украински, след като специалните части на Украйна навлязоха в града. Това каза президентът на страната Володимир Зеленски във вечерното си обръщение късно в петък. По думите му жителите на Херсон ненапразно са чакали, защото "надеждата за Украйна винаги е оправдана и Украйна винаги си връща своето".

Изявлението му идва, след като по-рано през деня украинското министерство на отбраната съобщи, че украинската армия си е върнала контрола върху стратегическия южен град. Херсон беше единствената областна столица, която руските сили успяха да превземат след началото на непредизвиканата си инвазия на 24 февруари.

"Нашите хора. Наш. Херсон", написа Зеленски в в Telegram и публикува видео на украински войски, празнуващи с местни жители.

"Днес е исторически ден. Връщаме си Херсон. Към момента нашите защитници са на подстъпите към града. Но специални части вече са в града", каза още украинският президент.

Множество видеоклипове в социалните медии показаха местни хора по улиците на Херсон, които развяват националния флаг на Украйна и скандират при пристигането на силите на Киев.

"Украйна печели още една важна победа в момента и доказва, че каквото и да каже или направи Русия, Украйна ще спечели", написа и министърът на външните работи на Украйна Дмитро Кулеба в Туитър. Той също така публикува видео, на което жители Херсон премахват билборд с надпис "Русия е тук завинаги".

В същото време министерство на отбраната на Украйна публикува съобщение, в което предупреди, че пътищата за отстъпление на руските войници са под прекия обстрел на украинската армия и че "всеки руски войник, който окаже съпротива, ще бъде убит".

По думите на Серхий Хлан, депутат от областния съвет на Херсон, някои руски войници не са успели да напуснат града и са се преоблекли в цивилни дрехи. В тази връзка Хлан призова местните жители да си останат у дома, докато украинските войски прочистят града.

"Броят на тези хора не е известен", каза той на брифинг, без да цитира доказателства за твърдението. Той каза също така, без да цитира доказателства, че много руски войници са се удавили, опитвайки се да избягат през реката.

Руското министерство на отбраната от своя страна съобщи, че е приключило изтеглянето от град Херсон и региона в 5 часа сутринта на 11 ноември и че никаква военна техника не е изоставена.

"Бяха изтеглени повече от 30 000 руски военнослужещи, около 5 000 единици техника, военна екипировка и материални средства", казаха от министерството.

"Нито едно военно оборудване или оръжие не беше оставено на десния (западен) бряг", казаха още оттам. Информацията не може да бъде независимо потвърдена.

Успехът на украинската армия става факт след месеци на контранастъпателни действия. Херсон е от стратегическо значение, защото дава възможност за контрол както над единствената сухопътна връзка към анексирания от Русия Кримски полуостров, така и над устието на Днепър, което разполовява територията на Украйна.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

"Хлябът е свещен". Как се прави хляб като едно време
please wait

No media source currently available

0:00 0:05:10 0:00
XS
SM
MD
LG