Връзки за достъпност

Извънредни новини

Шарл Мишел призова Китай да използва всички средства, за да убеди Русия да спазва международното право


Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел
Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел

Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел призова Китай да използва всички средства, за да убеди Русия да спазва международното право. Това предаде Франс прес в събота.

До момента Китай не е осъдил непредизвиканата инвазия на Русия в Украйна, а при взимането на решения в ООН, осъждащи действията на Москва, гласува "въздържал се".

"Ние насърчаваме китайските власти да използват всички средства, с които разполагат, за да убедят Русия да спазва международно признатите граници, да уважава суверенитета на Украйна", каза Шарл Мишел в събота.

Той добави и че Пекин често е правил изявления в подкрепа на принципите за международното право и международното сътрудничество.

Председателят на Европейския съвет говори в Камбоджа, където днес проведе среща с лидерите на държавите от Асоциация на страните от Югоизточна Азия. Думите му идват в навечерието на срещата на върха на Г-20, където се очаква темата за войната в Украйна и последиците от нея да бъде една от водещите.

По думите на Мишел срещата на Г-20 е важна "възможност да се погледнем в очите", защото "това, което се случва в Украйна, е изключително сериозно преди всичко за украинците, но също и за останалия свят".

През март Китай се въздържа при гласуването на резолюция на ООН, осъждаща военната агресия на Русия срещу Украйна. През октомври страната отново се въздържа и при гласуването на резолюция, която осъждаше "незаконния опит за анексиране" на украински територии от Москва.

От началото на руската инвазия в Украйна лидерите на Европейския съюз (ЕС) на няколко пъти призоваха Китай да осъди открито действията на Русия, но призивите им досега останаха без успех. Последно това направи канцлерът на Германия Олаф Шолц, който посети Китай в началото на ноември. Тогава той също призова Пекин да използва влиянието си, за да убеди Русия да спазва международното право.

Отношенията между Китай и ЕС се влошиха след налагането на взаимни санкции във връзка с обвиненията за нарушения на човешките права в провинция Синцзян. В доклад на ЕС миналия месец Пекин беше определен като конкурентна сила , която преследва "алтернативна визия за световния ред".

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG