Връзки за достъпност

Извънредни новини

ООН осъди незаконния опит на Русия да анексира украински области с "историческа резолюция"


Постоянният представител на Украйна в ООН Серхий Кислица
Постоянният представител на Украйна в ООН Серхий Кислица

Общото събрание на Организацията на обединените нации (ООН) осъди “незаконния опит за анексиране” на украински територии от Русия. Над три четвърти от всички 193 държави от ООН подкрепиха в сряда резолюцията, с която призоваха Москва “незабано и без условия да преразгледа” решенията си.

Против резолюцията гласуваха само пет държави - Русия, Беларус, Сирия, Никарагуа и Северна Корея. Въздържаха се 35 страни, сред които Китай, Индия, Южна Африка и Пакистан. България подкрепи резолюцията, както и всички други държави от Европейския съюз.

Държавите от Общото събрание на ООН осъдиха “организирането от Руската федерация на т.нар. референдуми в рамките на международно признатите граници на Украйна” и “незаконния опит за анексиране” на украински територии.

В края на септември руският президент Владимир Путин обяви анексията на четири области на Украйна - Донецк, Луганск, Херсон и Запорожие в петък. Това се случи след нелегитимни референдуми за присъединяване към Русия, проведени в условията на военна агресия и организирано от окупационните сили в окупирани територии. Референдумите бяха насрочени три дни преди началото на гласуването, проведени без избирателни списъци, без граници на районите, без процедура и без законно избрани органи.

Резолюцията на ООН призова всички свои агенции и международните организации да не признават никакви промени в границите, обявени от Русия.

Украинският президент Володимир Зеленски написа в Туитър, че е благодарен на 143-те държави, които подкрепиха “историческата резолюция” на Общото събрание на ООН, която “показа, че опитът на Русия за анексиране [на украински територии] е безполезен”.

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен каза, че гласуването е “силно напомняне, че мнозинството от нациите в света застават с Украйна, в защита на Устава на ООН и в решителна опозиция на продължаващата война на Русия срещу Украйна и нейния народ”.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG