Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Мошенически опит". Как реагира светът на обявената от Путин анексия на украински области


Руският президент Владимир Путин с назначените от Русия лидери на окупационните власти в Донецка, Луганска, Херсонска и Запорожка област
Руският президент Владимир Путин с назначените от Русия лидери на окупационните власти в Донецка, Луганска, Херсонска и Запорожка област

Обявената от Русия анексия на четири украински области е незаконна и нелегитимна и никога няма да получи международно признание. Това се казва в позициите на Европейския съюз (ЕС), НАТО, както и на САЩ и Великобритания. Съветът за сигурност на ООН подготви резолюция, в която да осъди анексията на украински територии, но Русия наложи вето.

Реакциите идват след като руският президент Владимир Путин обяви анексията на четири области на Украйна - Донецк, Луганск, Херсон и Запорожие в петък. Това се случи след нелегитимни референдуми за присъединяване към Русия, проведени в условията на военна агресия и организирано от окупационните сили в окупирани територии. Референдумите бяха насрочени три дни преди началото на гласуването, проведени без избирателни списъци, без граници на районите, без процедура и без законно избрани органи.

Украйна, Европа и САЩ не признават резултатите от тях.

Европейският съвет, който се състои от лидерите на държавите от ЕС, осъди “незаконното анексиране” на четирите украински области. В позицията се посочва, че действията на Русия са в нарушение на международното право и Устава на ООН и “излагат на риск глобалната сигурност”.

“Не признаваме и никога няма да признаем незаконните “референдуми”, които Русия организира като претекст за по-нататъшно нарушаване на независимостта, суверенитета и териториалната цялост на Украйна, нито техните фалшифицирани и незаконни резултати”, се казва в изявлението на Европейския съвет.

“Ние никога няма да признаем това незаконно анексиране.”

Независимо от незаконната анексия, обвена от руския президент, четирите области остават част от територията на Украйна, каза председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен.

“Незаконната анексия, обявена от Путин, не променя нищо”, каза тя. “Всички територии, незаконно анексирани от руските нашественици са украинска земя и винаги ще бъдат част от тази суверенна нация.”

Анексирането на четирите области, които представляват една пета от територията на Украйна, е “най-сериозната ескалация от началото на войната”, каза генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг на пресконференция на 30 септември. Това е “най-големия опит за анексия на европейска територия от Втората световна война”, добави той.

Държавите членки на НАТО “не признават и няма да признаят” анексираните територии като част от Русия, каза още Столтенберг и добави, че анесията е “незаконна и нелегитимна” и е знак за слабостта на Путин.

Редица държави също осъдиха обявената от Путин анексия на украински територии.

Съединените щати осъждат днешния мошенически опит на Русия да анексира суверенна украинска територия. Русия нарушава международното право, потъпква Устава на ООН и демонстрира своето презрение към мирните нации”, каза президентът на САЩ Джо Байдън.

„Не се заблуждавайте: тези действия нямат легитимност. САЩ винаги ще зачитат международно признатите граници на Украйна.“

В същото време финансовото министерство на САЩ обяви нови санкции срещу руски депутати, ръководители на финансови и военни ведомства и производители и доставчици на материали за военната промишленост на Русия. Вашингтон издаде забрана на още 910 руски граждани да влизат в страната.

Президентът Джо Байдън каза още, че САЩ няма да бъдат сплашени с “безразсъдните думи и заплахи” на Путин и добави, че страната и съюзниците ѝ ще защитават всеки сантиметър територия на НАТО. Украйна не е членка на Алианса, но нейни съседни държави са.

В отговор на анексирането на нейни суверенни територии украинският президент Володимир Зеленски поиска бързо приемане на страната му в НАТО.

На Путин не може да му бъде резрешено да променя международно признати граници със сила, каза британската премиерка Лиз Тръс в изявлението си по повод анексията на украински области.

“Путин отново действа в нарушение на международното право с явно незачитане на живота на украинския народ, който твърди, че представлява”, каза Тръс. “Обединеното кралство никога няма да пренебрегне суверенната воля на този народ и ние никога няма да приемем регионите Донецк, Луганск, Херсон и Запорожие като нещо различно от украинска територия.“

В същото време Русия блокира приемането на резолюция на Съвета за сигурност на ООН, която трябваше да осъди анексията на окупираните украински области и да призове за “незабавно спиране на пълномащабната руска инвазия в Украйна” и изтегляне на руските войски.

Русия е постоянен член на Съвета за сигурност и има право на вето. Единствено тя от 15-те държави в Съвета гласува против. Китай, Индия, Бразилия и Габон се въздържаха.

До момента България не е публикувала позиция по отношение на незаконното анексиране на украински територии. Свободна Европа попита Министерството на външните работи каква е българската позиция, но до момента не е получен отговор.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Обяснено в две минути. Какво се случва в Грузия
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:35 0:00
XS
SM
MD
LG