Връзки за достъпност

Извънредни новини

Правозащитничката Наташа Пирц Мусар стана първата жена президент на Словения


Новоизбраната президентка на СЛовения Наташа Пирц Мусар празнува победата си на балотажа в неделя.
Новоизбраната президентка на СЛовения Наташа Пирц Мусар празнува победата си на балотажа в неделя.

Правозащитната адвокатка Наташа Пирц Мусар е първата жена президент в историята на Словения, след като в неделя спечели балотажа срещу бившия консервативен външен министър на страната Анже Логар.

Като първа своя задача тя определи преодоляването на дълбокото разделение между десните и левите политически партии в алпийската страна, чието население наброява около 2 милиона души.

При 99,99% преброени гласове от втория тур на президентските избори Пирц Мусар събира 54% подкрепа срещу 46% за Логар, показват данните на словенската избирателна комисия.

Победата ѝ се смята като нов тласък за либералния блок на страната след победата на лявоцентристката коалиция на парламентарните избори в Словения през април. Новата словенска президентка се яви на първия тур като независима кандидатка, но за балотажа получи подкрепата на управляващата коалиция.

“Ще направя всичко възможно да бъда президент на всички, да се боря за основните човешки и конституционни права и за демокрация”, заяви Пирц Мусар в речта си при обявяването на победата ѝ в столицата Любляна, добавяйки, че ще се бори за обединение на политиката по стратегически въпроси, като висококачествено здравеопазване и сигурност.

Логар я поздрави за победата и двамата си стиснаха ръцете пред камерите в Центъра за изложения в Любляна, където направиха изявленията си. Премиерът Роберт Голуб също приветства Пирц Мусар.

Държавният глава на Словения е главнокомандващ на въоръжените сили и номинира някои от най-високопоставените държавни служители, в това число управителя на Централната банка и конституционни съдии. Повечето от номинациите на държавния глава обаче трябва да бъдат потвърдени от парламента.

Вторият петгодишен мандат на настоящия президент Борут Пахор изтича през декември и той няма право да се кандидатира отново, припомня БТА.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG