Връзки за достъпност

Извънредни новини

Популистът Янез Янша губи властта в Словения


Янез Янша
Янез Янша

Управляващата партия на премиера на Словения Янез Янша загуби парламентарните избори в неделя, съобщиха световните агенции. Предварителните резултати показват, че новата партия Движение на свободата начело с Роберт Голоб ще бъде първа политическа сила.

Янша се бореше за четвърти мандат като премиер на Словения. Той призна изборната загуба. Той добави, че дясноцентристката му Словенска демократична партия е спечелила повече гласове от когато и да е преди.

“Резултатите са каквито са. Поздравления за относителния победител”, каза Янша пред привържениците си.

Голоб, който е в изолация заради COVID-19, благодари на привържениците си по видеовръзка.

Роберт Голоб
Роберт Голоб

“Това значи, че хората искат промяна”, каза той. “Днес хората танцуват, но утре е нов ден. Утре започваме да работим за да оправдаем доверието.”

Предварителните резултати при преброени 98% от бюлетините сочат, че Движението на свободата на Голоб получава 34,34% от гласовете - повече, отколкото предвиждаха социологическите проучвания. Словенската демократична партия на Янша печели 23,83%. Изборната активност е 68% - значително по-висока отколкото при предишни избори.

Партията на Голоб, която участва за пръв път в национални избори, ще има 40 места в парламента. Партията на Янша ще има 28 места. Очаква се Движението на свободата да влезе в коалиция със Социалдемократическата партия и Левицата, които се очаква да имат общо 12 места в 90-местния парламент.

55-годишният Роберт Голоб е бивш директор в държавна компания за инвестиции в зелена енергия. Той основа Движение на свободата миналата година. Основните акценти в предизборната програма на партията бяха прехода към зелена енергия, върховенството на закона и прозрачността.

63-годишният Янез Янша е известен с евроскептичните и популистките си позиции. Правителството му беше критикувано от европейските институции заради проблемите със свободата на словото и върховенството на правото в страната му. Янша отрича всички обвинения.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG