Връзки за достъпност

Извънредни новини

Земеделското министерство ще провери къща за гости на семейството на съдебна шефка


Служебният министър на земеделието и храните Явор Гечев.
Служебният министър на земеделието и храните Явор Гечев.

Министерството на земеделието и горите ще направи проверка на информацията, че семейството на председателката на Софийския апелативен съд (САС) Даниела Дончева е получило еврофинансиране в размер на над 236 000 лева по проект за къща за гости. Това съобщи служебният земеделски министър Явор Гечев в понеделник пред БНТ.

Случаят беше разкрит в края на миналата седмица от разследващия сайт BIRD. Според данните на изданието семейството на Дончева има къща за гости с открит басейн, чието построяване е било финансирано по европейската Програма за развитие на селските райони.

“Ще имам ангажимента изрично да направим проверка, ще се самосезираме и ще изпратим резултатите допълнително”, заяви Гечев.

По думите му “в момента къщите за гости са спрени от Програмата за развитие на селските райони, защото мярката беше опорочена във времето”. Гечев добави, че Държавен фонд "Земеделие" иска връщане на средства при над 50% от тези проекти.

Въпросната къща за гости е собственост на дружеството “Далия-88”, в което съдружници са съпругът на съдийката Илия Карамучев и нейната майка. По информация на BIRD фирмата е отчитала нулеви разходи за персонал, а до 2016 г., когато е изтекъл периодът, в който има мониторинг над проекта, са регистрирани приходи от 98 000 лева.

“Дружеството, собственост на съпруга на съдия Дончева, притежава имот, който е бил финансиран от Държавен фонд “Земеделие”. Той е използван като туристическа къща за гости в изискуемия програмен период, за което са извършвани съответните проверки от компетентните органи”, коментираха от Софийския апелативен съд, цитирани от “Медиапул”.

В края на октомври BIRD разкри, че председателят на Върховния административен съд Георги Чолаков пък е придобил през 2016 г. вила с басейн с минерална вода на цена от 10 000 лева, но до момента няма реакция от властите. Чолаков потвърди за сделката, отричайки тя да е била сключена на симулативна цена.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG