Връзки за достъпност

Извънредни новини

Испански изтребители правят опознавателни полети над България


Изтребител Eurofighter F-2000 Typhoon
Изтребител Eurofighter F-2000 Typhoon

Шест изтребители Eurofighter F-2000 Typhoon от Военновъздушните сили (ВВС) на Испания направиха опознавателни полети над граждански и военни летища в районите на София, Пловдив, Бургас и на село Безмер, съобщиха от Министерството на отбраната в понеделник. Подобни полети ще има и във вторник.

Шестте самолета бяха предислоцирани на летище Безмер до Ямбол в петък. Те ще участват в мисията на НАТО по засилена охрана на българското въздушно пространство до 2 декември 2022 г.

От военното министерство подчертават, че при изпълнение на съвместните задачи все пак ще се използват приоритетно български дежурни изтребители.

България все още разчита само на съветските изтребители MиГ 29, които са произведени преди 1990 г., за да охранява въздушното си пространство.

Техният ресурс се очаква да изтече още през следващата година, тъй като се поддържат изключително от Русия, а вече закупените Ф-16 блок 70 от САЩ ще закъснеят до 2025 г.

Затова служебният кабинет и президентът Румен Радев, който е бивш командир на ВВС и пилот на МиГ-29, настояват да се купят т.нар. "заместващи" изтребители. В тази връзка предстои тази седмица в България да пристигне делегация, представляваща производителя на шведските изтребители "Грипен".

  • 16x9 Image

    Георги А. Ангелов

    Георги A. Ангелов е журналист в Свободна Европа от 2022 година. Кариерата си започва преди 20 години в смолянския вестник "Отзвук". След това работи в редица национални вестници. Бил е репортер в "Дневник", редактор в OFFNews.bg, автор и кореспондент в българската секция на Deutsche Welle (DW). 

XS
SM
MD
LG