Връзки за достъпност

Извънредни новини

ЕС наложи санкции на осем руски граждани заради отравянето на Алексей Навални


Алексей Навални беше отровен през август 2020 г.
Алексей Навални беше отровен през август 2020 г.

Европейският съюз наложи санкции на осем руски граждани по обвинение, че те са свързани с отравянето на руския опозиционер Алексей Навални. В списъка попадат имена на високопоставени членове на Федералната служба за сигурност на Русия (ФСБ), както и на експерти по химически оръжия, предаде Ройтерс.

Санкционираните са Олексий Олександров, Володимир Паняев, Иван Осипов, Костянтин Кудрявцев, Станислав Макшаков, Володимир Боданов, Кирил Василиев и Артир Жиров.

„Що се отнася до случая „Навални“, новите лица в санкционния списък включват сътрудници и висши служители на ФСБ, както и руски експерти по химически оръжия“, се казва в съобщението за санкциите от Брюксел.

Мерките предвиждат забрана за влизане на територията на ЕС, както и запор на имуществото на санкционираните лица.

Алексей Навални беше отровен през август 2020 г. Той прекара няколко седмици в кома, а от Русия беше откаран в болница в Германия, където тестове показаха, че е бил отровен с вещество от семейството на Новичок.

Разследвания на сайта Белингкат и други независими медии показаха връзките между служители на ФСБ и отравянето. Русия отрича да има общо със случая.

Алексей Навални излежава присъда в руска изправителна колония. Той беше задържан веднага след прибирането си от болницата в Германия и беше осъден по обвинения от стари дела.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG