Връзки за достъпност

Извънредни новини

Шеметната кариера на Никола Цолов в скоростното шофиране на "Формула 4"


Никола Цолов, личен архив
Никола Цолов, личен архив

На 9 години той се качва за първи път на картинг кола. На 12 получава първото си световно признание. Вече е на 15 и е шампион на "Формула 4". Стремежът му е да стане първия български пилот във "Формула 1". Никола Цолов е Човек на деня на Свободна Европа.

Три полпозишъна, три най-бързи обиколки и три победи от три старта. Това е равносметката само от последния уикенд, в който Никола Цолов спечели поредната си победа във “Формула 4” в Испания.

15-годишният автомобилен пилот е шампион на испанската “Формула 4” за сезон 2022. Той е и първият българин, печелил титла от състезание от типа “Формула”. А най-голямата му мечта е да стане първият български пилот във Формула 1”, каза той пред Свободна Европа.

“Най-добрият начин да спечеля шампионата е като спечеля състезанието”, каза той. “Състезание се печели с вяра и много труд и фокус.”

Никола Цолов се качва за първи път на картинг кола, когато е на 9 години. Шеметната му кариера започва от пистата в мол в София.

“Бях на 9, когато животът ми се промени. Защото тогава се роди голямата ми мечта”, казва той пред “Нова телевизия”, когато е на 10 години.

Първоначално кара малка картинг кола. Трябва да порасне малко на височина, за да стига педалите на колата със стандартен размер.

“Още като се качи на картинга, се видя страстта в очите му”, каза майка му Мирослава Цолова пред Свободна Европа.

С Фернандо Алонсо, бившият пилот от "Формула 1" Педро де ла Росо и техни приятели. Снимката е личен архив.
С Фернандо Алонсо, бившият пилот от "Формула 1" Педро де ла Росо и техни приятели. Снимката е личен архив.

Още на 12 години той печели световни титли в шампионати по картиг на най-високо ниво. Сега се състезава за испанския отбора “Кампос рейсинг”, от който Фернандо Алонсо също започва кариерата си във “Формула”.

В испанския шампионат на “Формула 4” за този сезон Цолов направи фурор с победи в 13 от 21 състезания, 17 най-бързи обиколки и 15 класирания за полпозишън (първа позиция в стартовата решетка). Той постави и нов рекорд по най-много спечелени точки в рамките на един сезон - 400. За сравнение, вторият е с 284 точки.

“Синът ти има талант”, казва на баща му Николай Върбицалиев, бивш пилот във “Формула BMW” в Германия.

Тези дни Никола Цолов е в Италия, където прави тестове за “Формула 3”, опознава пистите и болидите. Той се надява в следващия сезон да успее да влезе в шампионата на “Формула 3”.

“Стъпката между “Формула 4” и “Формула 3” е огромна. Около 15 секунди на обиколка, което е много. Това е най-голямата стъпка във формулите”, каза Никола Цолов в интервю за БНР.

Следващите му официални тестове с “Формула 3” ще са следващата година, месец преди старта на сезона във “Формула 1”. Казва, че през зимата ще трябва да се подготви за тях много добре.

Никола Цолов, личен архив
Никола Цолов, личен архив

Освен състезания, сега му предстоят и изпити в училище. Той е в 10 клас и поради продължителните си отсъствия учи в самостоятелна форма на обучение. Казва, че не му е лесно в училище.

“Най-много ми се опират химията, физиката и математиката, но ще се справя”, казва още младият състезател.

Няма време за хобита.

"Всичките ми дни преминават в подготовка за състезанията, като в свободното си време гледам филми, състезания от предишни години, интервюта на различни пилоти от "Формула 1", казва още Цолов.

Младият състезател се възхищава на шофирането на Айртон Сена, Люис Хамилтън, Шарл Льоклер и Себастиан Фетел.

В последните 4 години заради него семейството му живее в чужбина - до 2021 г. в Италия, от началото на тази година - в Испания.

XS
SM
MD
LG