Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Кризисна ситуация". Руски ракети паднаха в Полша. Над 7 млн. украински домове са без ток 


Жилищна кооперация, поразена от руска ракета при масирания обстрел във вторник.
Жилищна кооперация, поразена от руска ракета при масирания обстрел във вторник.

Русия предприе във вторник най-масирания си ракетен обстрел от началото на агресията си срещу Украйна.

По данни на Генералния щаб на украинската армия и президента Володимир Зеленски по електроснабдителната мрежа на страната са изстреляни между 85 и 100 ракети, заради което над 7 милиона домакинства са останали без ток.

На този фон високопоставен източник от американското разузнаване съобщи пред Асошиейтед прес, че руски ракети са паднали на територията на съседна Полша, която е членка на НАТО.

Говорителят на полското правителство Пьотр Мюлер не потвърди веднага информацията, но каза, че премиерът Матеуш Моравецки е свикал спешно заседание на службите заради “кризисна ситуация”.

По-късно през нощта Русия отрече да е отговорна за експлозиите в Полша.

Според местни медии двама души са загинали във вторник, след като снаряд е поразил постройка за сушене на сено в село Пшеводув, което се намира на няколко километра от полско-украинската граница.

Град Пжеводов се намира на няколко километра от границата с Украйна
Град Пжеводов се намира на няколко километра от границата с Украйна

Масираните ракетни атаки на Русия срещу украинската енергийна инфраструктура причиниха и нарушаване на електроснабдяването в Молдова, съобщи вицепремиерът ѝ Андрей Спину в Телеграм. Той посочи, че удари са засегнали ключов за страната електропровод, чието захранване е било прекъснато.

Руският обстрел стана факт на фона на срещата на върха на Г-20 в Индонезия по-рано през деня, която се проведе в отсъствието на руския президент Владимир Путин.

На нея украинският му колега Володимир Зеленски призова чрез конферентна видеовръзка лидерите на най-богатите страни в света да продължат да помагат на страната му в съпротивата ѝ срещу руската армия.

След последвалите ракетни удари зам.-началникът на кабинета на Зеленски - Кирило Тимошенко, съобщи, че 15 енергийни обекта в цялата страна са били поразени, вследствие на което “повече от 7 милиона домове вече нямат ток”.

Киев обобщи, че това е “най-масираната” атака срещу енергийната система на Украйна от началото на руската инвазия през февруари. Освен столицата, бяха обстреляни и други големи градове като Лвов, Волин, Ровно, Кировград, Харков и Полтава.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG