Връзки за достъпност

Извънредни новини

Космическо момиче. Татяна Иванова иска да помага за развитието на човечеството


Татяна Иванова държи в ръцете си макет на космически кораб, с какъвто мечтае някой ден да полети
Татяна Иванова държи в ръцете си макет на космически кораб, с какъвто мечтае някой ден да полети

Тя е само на 19 години, а вече е близо до Космоса. От 4 години Татяна Иванова от Добрич преследва мечтата си - да станe първата жена космонавт на България. И вече има натрупан впечатляващ опит по пътя към тази висока цел.

От дете Татяна мечтае да разбере как работи светът. Но един ден нейната страст към Космоса избухва като истинска движеща сила за нея. Всичко започва, когато е едва на 15 години - тогава печели стипендия за учебнотренировъчен лагер по модел на NASA в Измир, Турция.

"Мама знаеше, че имам голям интерес към звездите и небето и ми каза за този конкурс. Там видях науката на живо - имаше много иновации, мисии, тренажори. В училище това нямаше как да се случи и дотогава ми беше трудно да се ориентирам в каква сфера искам да се развивам. Но тогава открих науката и това промени курса на пътя ми", разказа пред Свободна Европа Татяна.

Година по-късно тя преминава през още един лагер по модел на НАСА - този път в Хънтсвил, Алабама, в САЩ.

“Преподавал съм на хиляди ученици в България и в САЩ и Татяна е един от най-забележителните и оригинални сред тях. Когато се премести в нашето училище, тя издържа изпита AP EFL с отличие и постигна най-високото ниво по Глобалната скала по английски език – C1", казва за нея Драгомир Цукев - учител по английски в СОУ „Райко Цончев” в Добрич.

"Тя незабавно завладя класната стая с позитивния си ум. Стана основната движеща сила за много проекти. По време на онлайн обучението инициира и ръководи многобройни уроци по EFL, математика и музика с американския учител и бивш мой колега - г-н Дейвид Робинсън от CVUSD", добавя Цукев.

През ноември 2021 г. Татяна вече е приета в космическа академия към Project PoSSUM и Международния институт по космически науки - първият проект, финансиран от НАСА, който сертифицира кандидат-астронавти за суборбитален полет.

А през февруари 2022 г. преминава през основополагащия курс – AST 101, след който получава квалификация за следващите 15 курса. Първият, който завършва, е за полет в специален самолет за висш пилотаж – 300 ExtraL, върху който се упражнява по-силно земно притегляне, отрицателно ускорение и нулева гравитация.

Татяна участва и в тестването на разработените от Канадската космическа агенция (CSA) костюми чрез специално компресиране, декомпресиране и проверка на подвижността. А в университета Embry-Riddle е подложена на хипоксия в специални камери.

Татяна на обучение в Survival Systems, Connecticut, USA
Татяна на обучение в Survival Systems, Connecticut, USA

Следващите три курса минава през октомври в Survival Systems в Гротън, Кънектикът, САЩ. Там Татяна се обучава как да оцелява при кацане във вода или бедствена ситуация до пристигането на спасителни екипи. Тренира и оцеляване и евакуация от капсулата „Orion”, оцеляване след катапултиране с парашут, както и инженерни мисии в симулация на микрогравитация под водата чрез използването на „Full face mask” и водонепромокаема екипировка.

Това лято Татяна, която е космически посланик на Атлантическия клуб в България, посвещава на инициативата "Ало, Космос, говори България". Благодарение на нея много български деца се разходиха виртуално из научния център ЦЕРН в Швейцария и осъществиха жива връзка с първата майка астронавт от NASA – Ана Фишър.

Последният ѝ голям успех е, че е приета в специалността „Космическо инженерство“, специализация „Ракетни горива“ - в Embry–Riddle Aeronautical University, САЩ.

"Много хора бъркат, че това е университет за астронавти, не, нормален е, но има такава специалност и е партньор с NASA. Затова организира полети, има военна програма, работи с Lockheed Martin (американска компания за самолетостроене)", казва Татяна.

Тя иска да завърши първо бакалавърска степен, а след това и магистър-докторантура.

Дори и след това обаче, няма как веднага да стигне до NASA. За да стане астронавт, трябва или България да стане пълноправен член на Европейската космическа агенция, за да има право да кандидатства, или да получи чуждо гражданство и така да се кандидатира индивидуално.

"Засега не мисля за чуждо гражданство, това не ми е фиксидея - не искам да отида в САЩ, за да ставам американска гражданка, а за да се развивам. Но знам, че може би ще се наложи в един момент да го направя, защото, за жалост, космонавтиката не е приоритетна задача за управляващите в България", добавя Татяна.

За нея сега наистина най-важно е да натрупа все повече знания и опит, защото сферата, в която иска да расте, е много селективна и състезателна и знае, че ще бъдат избрани най-добрите. До този момент най-интересни и предизвикателни са били тренировките под вода, в които се е учила как да диша. От септември тя е сертифициран Open Water водолаз.

"Нещата, които ме впечатляват най-много в тази професия, са работата в екип, как в тази животозастрашаваща среда топ приоритет е да запазиш твоя и този на екипажа живот. Радвам, че съм момиче, а мога да бъда в такава среда", казва още Татяна.

Тя има обаче и друга мисия - да вдъхновява децата на България да преследват мечтите си с любознателност и усилия.

"Благодарна съм, че толкова много хора ме подкрепят, медиите ми обръщат голямо внимание, а не мисля, че е нужно, защото има и други деца с успехи, които искат да се развиват. Но много се радвам, че имам възможност да опитвам да променям историята и се надявам някой да се случи да я променя изцяло", допълва Татяна.

И сякаш всичко това не е достатъчно за едно момиче на тази възраст. Татяна пише поезия, разкази, текстове за песни, има издадена стихосбирка и е носителка на много награди по литература. 10 години танцува модерен балет и свири на барабани и казва, че музиката има много голямо място в живота ѝ, макар сега да се фокусирала върху образованието си. Тази година тя беше отличена и в класацията „Достойна българка”.

По пътя към голямата ѝ цел обаче има огромно препятствие. За да може да учи „Космическо инженерство“ в Embry–Riddle Aeronautical University, на Татяна са нужни 60 000 долара. В сумата влизат таксата за обучение на студент, кампус, учебни материали, застраховка, транспортни разходи и храна.

Българката е приета за пролетния семестър, който започва в началото на януари, затова трябва да събере парите преди края на 2022 г.
За да направи още една крачка към Космоса, Татяна призовава за подкрепа и организира кампания за набиране на средства. Само за първите 20 часа бяха дарени 10 000 лева, а към 16 ноември те вече са над 31 000, за което тя благодари от сърце.

"За да стана астронавт, трябва да придобия качествата да отстоявам себе си, за да мога да допринеса за развитието на човечеството чрез тях. Искам да получа най-доброто обучение в света и да премина през всичко, на което съм способна тук, на Земята, за да подготвя тялото и психиката си за Космоса”. Това е мотивацията на едно 19-годишно българско момиче с необятни мечти.

През януари Татяна Иванова изнася лекция на събитие на TEDx, посветено на женската аудитория. Там тя разказва за своя път и къде е България с космонавтиката в световен мащаб.

XS
SM
MD
LG