Връзки за достъпност

Извънредни новини

Изкуството като активна позиция. Михаил Вучков, който опитва да промени манталитета на хората


Михаил Вучков
Михаил Вучков

През март той пресъздаде като транссексуални модели мадоните на Владимир Димитров-Майстора, провокирайки остри критики. Той е Михаил Вучков, чийто проект "Другите българки" открива международния "What You See Festival" в Утрехт, Нидерландия.

Преди да започне да се занимава с визуално изкуство Михаил Вучков има дългогодишен опит в медиите, връзките с обществеността, телевизионната и киноиндустрията. Участвал е и в управлението на организационния комитет на „София Прайд“.

Той е първият българин, който получава покана за международния фестивал в Утрехт. Тази година се провежда петото му издание, а акценти в събитието са изкуството от Балканите и войната в Украйна.

Там той ще участва и в симпозиум, на който ще разкаже за реализацията на изложбата си "Другите българки" в родината си и за начина, по който е била приета трансформацията на едни сакрални национални символи от обществото.

Мотивацията му за проекта с мадоните не е художествената перспектива, нито безспорния талант на Майстора или неговите произведения, а активната му позиция по един пренебрегван от обществото проблем.

"Момиче с рози", Михаил Вучков
"Момиче с рози", Михаил Вучков

"Когато започнах да се занимавам с тази тема, исках да разбера какво прави държавата за тези хора от правна или медицинска гледна точка и бързо разбрах, че тя не прави нищо. Коя друга група е била дискриминирана до такава степен в съвремието? Не можах да намеря отговор на този въпрос", казва авторът в интервю за БНР.

Основната цел на проекта му е "да пътува по света и особено в тези територии, където има нужда да се говори повече по темата"

По думите на Вучков изложбата му е отворена и към бъдещи трансформации и може да се превърне в "Другите полякини", "Другите украинки", "Другите унгарки", адаптирайки се към всякакви места в Европа, където има проблем с приемането на различните хора.

Той започва медийната си кариера още през 1998 г. като водещ на първия музикален телевизионен канал в България ММ. През следващите години заема различни позиции в ММ като режисьор, продуцент, сценарист и програмен директор.

"Седем девици", Михаил Вучков
"Седем девици", Михаил Вучков

През май 2008 г. Михаил Вучков завършва магистърска степен по Медийни науки в New School University в Ню Йорк. Докато е в САЩ работи за медийния гигант ViacomCBS, в екипа на програмата на VH1 I Love the New Millenium.

След завръщането си в България работи като редактор, кастинг директор и изпълнителен продуцент за "Чучков брадърс", "Олд скуул", бТВ, Нова телевизия и други.

През 2010 г. професионалните интереси на Михаил преминават от телевизията към киното, като оттогава работи като маркетинг стратег.

В това свое амплоа той отговаря за рекламните кампании на международни и български филмови продукции, сред които "Кецове", "Чужденецът", "Здрач: Зазоряване", "Тримата мускетари", "Непобедимите", "Лили рибката".

Михаил Вучков
Михаил Вучков

Досега Вучков има три самостоятелни изложби. Идеята за "Другите българки" му хрумва преди 12 години, след като се завръща в България от следването си в Ню Йорк.

Тогава негов близък човек решава да се включи в парада на "София Прайд" като транссексуална жена. Но още на следващия ден тя губи работата си. Официално е била освободена поради финансовата криза, но Михаил смята, че истинската причина е, че шефовете ѝ са я видели по телевизията по време на парада.

"Искаме да бъдем част от Европа, но за съжаление тази мечта, още от нашите възрожденци, не просто не е достигната, но ние сме много далеч от нея. Искаме да изглеждаме европейци на външен вид, по дрехи, а вътрешно да си останем абсолютно непроменени", казва той.

След като артистът се сблъсква с вълната от негативни реакции по повод проекта му "Другите българки", той признава, че е стигнал до извода, че българския манталитет е останал непроменен още от времето на Владимир Димитров-Майстора.

"Любовта няма граници". Защо хората ходят на Прайд вече 15 години
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:51 0:00
  • 16x9 Image

    Боян Тончев

    Боян Тончев е журналист в Свободна Европа от 2022 година. Завършил е философия в СУ "Св. Климент Охридски". Между 2013 и 2018 година работи като сценарист в "Господари на ефира", след което става главен редактор на сайта на предаването. Бил е и редактор в "Дневник". 

XS
SM
MD
LG