Връзки за достъпност

Извънредни новини

Над 10 милиона украинци са без ток след руски ракетни удари


Украинка със свещ по време на спиране на тока. Снимката е от 5 ноември
Украинка със свещ по време на спиране на тока. Снимката е от 5 ноември

Президентът Володимир Зеленски каза, че над 10 милиона украинци са без ток в резултат на новата вълна руски въздушни удари, съобщи Би Би Си. Преди войната населението на Украйна беше 41 милиона души, но няколко милиона от тях напуснаха страната.

“Правим всичко възможно да нормализираме подаването на ток”, каза Зеленски във вечерното си обръщение.

Най-много хора са без ток в столицата Киев, град Виница в Западна Украйна, пристанищният град Одеса и град Суми в североизточната част на страната. Сред атакуваните населени места са Днипро и Никопол.

В четвъртък Русия отново подложи Украйна на масов обстрел, поразявайки енергийна инфраструктура и жилищни сгради. Противовъздушната отбрана на Украйна съобщи, че е свалила 6 крилати ракети и 5 дрона.

Най-малко 7 души са убити при ударите в четвъртък. Очаква се броят им да нарасне, тъй като има и много ранени, които са настанени в болници. Жилищна сграда във Волнянск е изцяло разрушена.

За последната седмица Русия изстреля близо 150 ракети срещу Украйна, съобщи Генералният щаб на украинската армия. Противовъздушната отбрана е свалила 102 от тях.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG