Връзки за достъпност

Извънредни новини

Съд в София остави в ареста четирима заподозрени за взрив в Истанбул


Част от задържаните се отправят под охрана към залата, в която ще се проведе съдебно заседание за мярката им за неотклонение.
Част от задържаните се отправят под охрана към залата, в която ще се проведе съдебно заседание за мярката им за неотклонение.

Четирима мъже ще останат за постоянно в ареста, след като бяха задържани за експлозия в Истанбул по-рано този месец. Решението е Софийския градски съд (СГС) и може да бъде обжалвано.

По случая има и пети арестуван - жена със здравни проблеми, за която прокурорите не са искали постоянно задържане.

Новините идват шест дни след бомбен взрив на оживената улица "Истиклал" в Истанбул. Тогава шестима души загинаха, а други 81 бяха ранени.

Четиримата мъже, задържани в София, са сириецът Амран Абдулрами, Петър Топал, който е с двойно гражданство - българско и молдовско, както и гражданите на Молдова Иван Калак и Леонид Аксакал.

Съдебното заседание в събота протече при закрити врата, заради справки от няколко служби, в които има класифицирана информация.

Досъдебното производство е образувано в отдел "Контратероризъм" в Софийската градска прокуратура, каза по-рано през деня говорителката на главния прокурор Сийка Милева.

На задържаните е повдигнато обвинение за подпомагане на терористична дейност, но също и за трафик на хора и контрабанда, каза по-рано в събота прокурорът от Софийската градска прокуратура Ангел Кънев, цитиран от БТА.

Според съда няма никакви доказателства, че задържаните имат отношение към атентата, освен данни за чат по телефон, пише БТА. Четиримата остават в ареста заради подозрения за каналджийство.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG