Връзки за достъпност

Извънредни новини

Турция арестува заподозрян за бомбен атентат в Истанбул и обвини кюрдската партия


Турски разследващи обработват мястото на експлозията на централния булевард "Истиклял" в Истанбул.
Турски разследващи обработват мястото на експлозията на централния булевард "Истиклял" в Истанбул.

Поне шестима души загинаха, а 81 пострадаха при предполагаем бомбен атентат в Истанбул в неделя следобяд. Няколко часа по-късно турските власти съобщиха, че са задържали заподозрян, за когото има данни, че е оставил бомба на централния булевард “Истиклял”.

Малко след експлозията турският президент Реджеп Тайип Ердоган допусна, че става въпрос именно за терористичен акт. В ранните часове на понеделник вътрешният министър Сюлейман Сойлу потвърди тази версия, посочвайки Кюрдската работническа партия (ПКК) като отговорна за атентата.

“Лицето, което е поставило бомбата, е арестувано. Според нашите данни терористичната организация ПКК е отговорна за нападението”, заяви Сойлу в изявление, разпространено от официалната агенция Анадолу и цитирано от Ройтерс и Франс прес.

Кюрдската работническа партия е смятана за терористична организация както от Анкара, така и от западните ѝ съюзници, включително САЩ и Европейския съюз (ЕС).

Организацията е основният проблем пред приемането на Швеция и Финландия в НАТО, тъй като Анкара обвинява Стокхолм, че дава подслон на членове на ПКК и настоява за тяхната екстрадиция.

Кюрдската работническа партия води въоръжена борба срещу турското правителство от средата на 80-те години на миналия век и многократно е била обвинявана за атентати на турска територия. Анкара редовно извършва военни атаки срещу нейни бази в Северен Ирак и Сирия.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG