Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Не всички точки са изпълнени". Турция не е готова да пусне Швеция и Финландия в НАТО


Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг (вляво) и турският външен министър Мевлют Чавушоглу, 3 ноември 2022 г.
Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг (вляво) и турският външен министър Мевлют Чавушоглу, 3 ноември 2022 г.

Турция не е готова да ратифицира протоколите за присъединяване на Швеция и Финландия в НАТО, защото смята, че двете страни все още не са изпълнили ангажиментите си към нея. Това стана ясно от пресконференция на генералния секретар на алианса Йенс Столтенберг и министъра на външните работи на Турция Мевлют Чавушоглу в четвъртък.

През юни Турция, Швеция и Финландия сключиха меморандум, в който бяха записани условията на Истанбул за вдигане на ветото върху присъединяването на скандинавските страни. Месец по-късно всички страни членки на НАТО подписаха и протоколите за приемането на Швеция и Финландия. Турция обаче все още не е ратифицирала протокола и така блокира процеса.

"Финландия и Швеция изпълниха изискванията на Турция за присъединяване към НАТО, така че часът, в който те трябва да станат членове на алианса, настъпи", каза генералният секретар на алианса Йенс Столтенберг в четвъртък. Той е на посещение в турската столица Истанбул от 3 до 5 ноември.

Външният министър на Турция Мевлют Чавушоглу обаче посочи, че Турция не смята условията си за изпълнени.

"Някои стъпки наистина бяха изпълнени", каза Чавушоглу, като даде за пример вдигането на оръжейното ембарго на Швеция.

"Но не всички точки в меморандума са напълно изпълнени. Ние не сме тук, за да пречим на разширяването на НАТО. Бихме искали да видим тези две страни да предприемат конкретни стъпки срещу тероризма", добави той.

Предстои Столтенберг да обсъди въпроса с Ердоган в петък. Новият министър-председател на Швеция Улф Кристерсон също се очаква да посети Турция следващата седмица за разговори за процеса на членство.

"В тези опасни времена е още по-важно е да финализираме присъединяването им, за да предотвратим всякакви недоразумения в отношенията с Москва и да изпратим ясно послание на Русия, че вратата на НАТО остава отворена за нови членове", каза още Столтенберг.

През юни трите страни подписаха меморандум за разбирателство, обвързвайки членството с ангажименти Швеция и Финландия да съдействат на Анкара в преследването на кюрдските движения и поддръжниците им на тяхна територия.

Тогава турският президент Реджеп Тайип Ердоган предупреди, че страната му все още може да блокира процеса, ако Финландия и Швеция не изпълнят изцяло нейните искания. В момента Турция и Унгария остават единствените държави членки на НАТО, които все още не са ратифицирали протоколите за приемането на скандинавските страни.

Решението на Швеция и Финландия, които от десетилетия запазват позиция на неутралитет спрямо членството си във военни съюзи, беше продиктувано от инвазията на Русия в Украйна.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG