Връзки за достъпност

Извънредни новини

Меморандумът за влизане на Швеция и Финландия в НАТО е победа за Турция, обяви Ердоган 


Турският външен министър Мевлют Чавушоглу и президентът Реджеп Тайип Ердоган на срещата на върха на НАТО в Мадрид.
Турският външен министър Мевлют Чавушоглу и президентът Реджеп Тайип Ердоган на срещата на върха на НАТО в Мадрид.

Подписването на меморандума между Швеция, Финландия и Турция, което отваря пътя за присъединяване на двете скандинавски страни към НАТО, е дипломатическа победа за Анкара. Това заяви турският президент Реджеп Тайип Ердоган след края на срещата на върха на алианса в Мадрид.

Документът предстои да бъде подписан следващата седмица, обяви генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг. Преди два дни Турция даде зелена светлина на процеса за присъединяване на Швеция и Финландия към алианса. Тогава лидерите на трите страни се срещнаха преди началото на тридневния форум в испанската столица.

По думите на Ердоган ангажиментите, поети от Скокхолм и Хелзинки, трябва да бъдат изпълнени и затова ще бъдат включени като условия в тристранния меморандум. Едно от тях е Швеция да предаде на Турция 73-ма души, които Анкара смята за терористи.

“Трябва да увеличим усилията за постигането на трайно примирие в Украйна”, каза още Ердоган, като изтъкна, че Турция полага усилия за организирането на четиристранна среща за формирането на коридор за износа на зърно.

Турският президент за пореден път подчерта, че страната му води балансирана политика спрямо Русия, с която поддържа тесни икономически отношения.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG