Връзки за достъпност

Извънредни новини

Путин няма проблем Финландия и Швеция да влязат в НАТО, но ще реагира на разполагане на военни 


Владимир Путин по време на посещението си в Ашхабат.
Владимир Путин по време на посещението си в Ашхабат.

Русия няма проблем с евентуалното присъединяване на Финландия и Швеция към НАТО, но ще реагира, ако там бъдат разположени военни контингенти и инфраструктура. Това обяви руският президент Владимир Путин на пресконференция в столицата на Туркменистан Ашхабад, където е на посещение.

По-рано в сряда стана ясно, че Турция вече няма да пречи на влизането на двете скандинавски страни в алианса, а САЩ ще увеличи военното си присъствие в Европа. Освен това НАТО определи Русия като “най-значителната и директна заплаха”.

На този фон руският държавен глава каза, че “с Швеция и Финландия нямаме проблеми, каквито имаме с Украйна”. “Нямаме териториални спорове, няма нищо, което да ни безпокои. Ако Финландия и Швеция искат, да се присъединят. Това е тяхна работа, да членуват където искат”, добави Путин.

Той обаче предупреди, че ако там бъдат разположени военни и въоръжение, “ще бъдем принудени да отговорим симетрично и да създадем същите заплахи за териториите, от които идват заплахи за нас”.

Досега Москва критикуваше намерението на Финландия и Швеция да се присъединят към НАТО, определяйки го като “дестабилизиращ фактор” за международната политика и сигурност, припомня БТА.

Путин за пореден път осъди “имперските амбиции” на алианса, посочвайки, че той се опитва да затвърди хегемонията си чрез украинския конфликт.

“Призивите към Украйна да продължава боевете и да отказва да преговаря само потвърждават предположението ни, че Украйна и благото на украинския народ не са цел за Запада и за НАТО, а са средство за тях за защитаване на собствените интереси”, каза руският президент.

Путин добави иронично, че САЩ отдавна са имали необходимост от външен враг, около който да обединят съюзниците, а Иран не е бил подходящ за тази цел и затова Русия им е дала “този шанс - да съберат всички край себе си”.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG