Връзки за достъпност

Извънредни новини

НАТО обяви Русия за "най-значителната и директна заплаха"


Главният секретар на НАТО Йенс Столтенберг на срещата в Мадрид, 29 юни.
Главният секретар на НАТО Йенс Столтенберг на срещата в Мадрид, 29 юни.

НАТО обяви Русия за "най-значителната и директна заплаха" за мира и сигурността на страните членки на Алианса. Това стана ясно от декларация на лидерите на държавите членки, представена в сряда по време на срещата на върха в Мадрид.

Тя се провежда на фона на руската военна инвазия в Украйна, която започна на 24 февруари. Сред основните теми са отговора на руската агресия срещу Украйна, бъдещото приемане на Швеция и Финландия и очертаването на приоритети за следващото десетилетие.

"Директна заплаха" ще замени старото определение - "стратегически партньор", с което Русия се споменаваше в концепцията на Алианса след разпадането на Съветския съюз.

В декларацията от срещата на върха се посочва, че войната на Русия в Украйна е довела до драматично нарушаване на реда на сигурността в Европа след края на Студената война.

В декларацията от срещата пише, че Китай е "заявил амбиции и принудителни политики, които застрашават" интересите на Алианса. В текста Китай не е определен като "заплаха".

По време на срещата в Мадрид Швеция и Финландия получиха покана за членство в НАТО. Това стана след като Турция вдига ветото си върху решението.

Освен това американският президент Джо Байдън съобщи, че САЩ ще увеличат военното си присъствие в Европа заради заплахата от Русия.

Алиансът съобщи и че увеличава военната си подкрепа за Украйна.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG