Връзки за достъпност

Извънредни новини

Турция прие закон за затвор за всеки, който публикува „фалшива информация“


Неясната дефиниция на това какво може да се счита за „фалшиви новини“ породи опасения сред опозицията и правозащитниците.
Неясната дефиниция на това какво може да се счита за „фалшиви новини“ породи опасения сред опозицията и правозащитниците.

Турските законодатели одобриха нов медиен закон, който предвижда присъди до три години затвор за всеки, който публикува „фалшива информация“. Законът беше критикуван от правозащитни групи, които казват, че така ще се ограничи свободата на словото преди изборите догодина.

Законът, одобрен късно в четвъртък, беше предложен от управляващата партия на президента Реджеп Ердоган и неговите ултранационалистически съюзници в парламента, ден след като Парламентарната асамблея на Съвета на Европа (ПАСЕ) призова турските власти да не приемат законодателството.

Съгласно закона журналисти или потребители на социални медии, които публикуват информация, която властите смятат за невярна относно „вътрешната и външната сигурност на страната, обществения ред и общественото здраве“, могат да бъдат осъдени на до три години затвор.

Неясната дефиниция на това какво може да се счита за „фалшиви новини“ породи опасения сред опозицията и правозащитниците. Гюней Йълдъз, регионален изследовател в „Амнести Интернешънъл“, го нарече „мрачен ден за онлайн свободата на изразяване и свободата на печата в Турция“. Йълдъз каза, че дава възможност за по-нататъшно заглушаване на критични гласове преди предстоящите избори в Турция и след това „под прикритието на борба с дезинформацията“.

В Турция проблемът със свободата на словото се задълбочи след опита за преврат през юли 2016 г. Китай и Турция са държавите, в които най-много журналисти са пратени в затвора през 2019 г. по обвинения, свързани с работата им.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG