Връзки за достъпност

Извънредни новини

АЕЦ "Запорожие" беше обстреляна с ракети за пръв път от седмици


Рафаел Гроси, генерален директор на МААЕ. Снимката е архивна.
Рафаел Гроси, генерален директор на МААЕ. Снимката е архивна.

Районът на АЕЦ "Запорожие" в Украйна беше разтърсен от силни експлозии, съобщи Международната агенция за атомна енергия (МААЕ). Взривовете са регистрирани вечерта в събота и сутринта в неделя.

Новината идва на фона на новата стратегия на руската армия, започнала приложението си в началото на октомври - да унищожи енергийната система на Украйна. В резултат от ударите в последните седмици половината държава остана без ток.

Някои от сградите, системите и екипировката на АЕЦ "Запорожие" пострадаха от обстрелите в неделя, но това не се отрази по критичен начин на ядрената безопасност, каза в неделя екипът на МААЕ в Запорожие, като се позова на информация на ръководството на АЕЦ.

Няма съобщения за жертви.

Русия и Украйна се обвиниха взаимно в това, че са изстреляли ракетите по района.

По данни на МААЕ само в неделя сутринта районът на централата е бил подложен на повече от 12 удара.

АЕЦ "Запорожие" беше превзета през март от руската армия, но централата и досега остава свързана с украинската електропреносна мрежа. МААЕ няколко пъти призова Москва да изведе войниците си от територията на АЕЦ, но това не беше изпълнено.

Новината от неделя рязко слага край на относителното спокойствие в района, каза генералният директор на агенцията Рафаел Гроси. Той определи като неприемлив обстрела на централата и напомни, че настоява за споразумение между Русия и Украйна, което да превърне зоните на ядрените обекти в недосегаеми от войната.

"Докато това не стане реалност, няма да се предам", каза в неделя Гроси.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG