Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Това може би е последният ми пост". Иран арестува две актриси за подкрепа на протестите


Хенгаме Газиани
Хенгаме Газиани

Иранските власти са арестували две известни актриси - Хенгаме Газиани и Катаюн Риахи, които свалиха забрадките си на публично място в израз на солидарност с протестите срещу властите в страната, съобщава Техеран.

Мащабните протести в Иран избухнаха през септември след смъртта на 22-годишната Махса Амини. Тя е задържана от моралната полиция в столицата Техеран за нарушаване на строгите правила за носене на хиджаб и умира в болница непосредтвено след ареста.

С целувка срещу режима
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:22 0:00

Хенгаме Газиани и Катаюн Риахи са арестувани, след като са били призовани от прокурори в рамките на разследване на техни "провокативни" публикации в социалните мрежи и медийна дейност, съобщи държавната информационна агенция IRNA.

Преди ареста Газиани написа в социалните мрежи, че "каквото и да се случи, знайте, че както винаги ще подкрепя народа на Иран". "Това може би е последният ми пост", добави тя. Тя е носител на много награди, включително от кинофестивала "Любовта е лудост” във Варна през 2008 г., а през 2010 г. е член на журито на същия фестивал.

Освен двете актриси редица ирански публични личности изразиха подкрепата си за протестиращите срещу религиозната власт в страната.

В неделя Ехсан Хаджсафи, капитан на националния отбор по футбол на Иран на Световното първенство по футбол в Катар, заяви, че "трябва да приемем, че условията в нашата страна не са правилни и народът ни не е щастлив".

Ръководителят на иранската федерация по бокс Хосейн Сури обяви, че няма да се върне у дома от турнир в Испания поради жестокото потушаване на протестите в родината му.

Правозащитници твърдят, че около 400 демонстранти са били убити, а 16 800 души са били арестувани при репресиите на силите за сигурност. Сред жертвите има и деца.

Версията на иранските лидери е, че протестите са "бунтове", организирани от чуждестранни врагове на страната.

Най-малко петима протестиращи са осъдени на смърт във връзка с демонстрациите.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG